Kelpiestuds

Direktlänk till inlägg 6 december 2013

"Träna operant". Vad betyder det?

Av Åsa - 6 december 2013 07:19

Klickerträning kan upplevas som väldigt svårt och avskräckande när man läser om det (beroende på vilken bok/artikel så klart), eftersom det ofta används en hel del nya termer. Varför envisas vi som håller på med klickerträning ändå med att fortsätta använda dessa orden? Därför att de (oftast) har en exakt betydelse, som gör att alla som kan termerna faktiskt förstår exakt vad någon annan pratar om.


Exempel: Ordet "korrigering" betyder bevisligen väldigt många olika saker, beroende på vem man pratar med (gå in på vilket hundforum som helst så är det uppenbart). Termen "positivt straff" har däremot en väldigt exakt betydelse: positivt betyder att något LÄGGS TILL (har inget att göra med trevligt/otrevligt). Att ett beteende blir straffat innebär att vi får MINDRE av beteendet. Det är enkelt och precist: om beteendet leder till att något läggs till, och vi kan se att beteendet över tid minskar, då rör det sig om ett positivt straff.

Att prata om korrigering med någon kan alltså vara väldigt luddigt - ofta missförstånd. Att däremot prata om positivt straff med någon (som har lärt sig berydelsen av termen) är väldigt exakt - inga missförstånd.


Det var inte just denna termen jag tänkte skriva om, läs mer om beteenden och hur de påverkas av sina konsekvenser här. Eller här. Eller titta här! (Inte 100% korrekt i sina termer, men man fattar!)


Det jag stöter på lite då och då som gnager lite på min Besserwissernerv är att det verkar ha blivit ett likhetstecken mellan "operant träning" och "klickerträning". Egentligen mellan "operant träning" och "shaping". Man pratar om att hunden är mer eller mindre operant, beroende på hur mycket initiativ den tar.

I´m sorry - det är inkorrekt!


Operanta beteenden är VILJESTYRDA beteenden. Hunden VÄLJER att göra något. Så långt så bra, det stämmer utmärkt att både klickerträning och shaping är operant inlärning - hunden väljer att testa olika saker - vi väljer att klicka och belöna.

MEN. Det är inte ENBART klickerträning/shaping som är operant träning! Även om hunden väljer att vara passiv så är den lika operant. Även om jag tränar med signaler som hunden lyder så är den lika operant. Även om jag tränar min hund uteslutande med straff så är träningen lika operant!


Operant träning handlar om att hundens beteende styrs av vilka konsekvenser de tidigare haft. Hunden väljer att utföra beteendet om den tror att det kan löna sig (antingen genom att den får något trevligt eller att den kommer undan något otrevligt). Den kan också välja att låta bli beteendet om den har dåliga erfarenheter av vad som händer efteråt (den råkar ut för något otrevligt, eller blir av med något trevligt). Den kan också välja att testa något helt annat om beteendet aldrig lönar sig.


De beteenden som INTE är operanta STYRS INTE MED VILJAN - vi kallar de reflexer - och de påverkas genom klassisk betingning, eller associationsinlärning med ett enklare ord. Läs mer om det här.

Reflexer påverkas INTE av sina konsekvenser, utan utlöses när något speciellt händer (någon slår med en hammare på rätt ställe på knät = benet far ut).


Slutsats:

* ALL träning där hunden väljer att utföra, eller inte utföra, beteenden beroende på vad de tidigare fått för konsekvenser är operant träning.

* En hund kan vara mer eller mindre aktiv, den kan testa mer eller mindre på egen hand, men det innebär inte att den är mer eller mindre operant - den gör fortfarande det den tror lönar sig mest!

* Klickerträning och shaping är operant träning, men operant träning är mycket, mycket, MYCKET mer än klickerträning och shaping!


OK. Min inre Besserwisser har tystnat. Ett tag...;)



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 23 september 2018 08:02

Nu har vi bott här i sex veckor. Det känns fortfarande som semester...   Saker och ting har börjat hitta sina platser. Lite i taget märker vi vilka områden som fungerar, och vilka som behöver omorganiseras. Det känns skönt att faktiskt kunna kons...

Av Åsa - 13 september 2018 08:49


Visste du att titlar inom hundvärlden inte är skyddade?    Det innebär att vem som helst kan kalla sig "hundtränare", "hundinstruktör" och till och med "hundpsykolog".  Det innebär att det är en djungel för hundägare att sålla bland hemsidor oc...

Av Åsa - 20 augusti 2018 19:57

Nu är snart ett antal månaders jobb över - imorgon lämnar vi över nycklarna till vårt gamla hus och bor fullt ut i Friheten. Det är det vi kallar vårt nya hus - Friheten. Jag bestämde redan vid nyår att detta året skulle ha tema Frihet, eftersom ja...

Av Åsa - 2 augusti 2018 07:24


Då vaknar hon till liv, kelpan.   Hon må ursprungligen vara från australien, men värmen är inget för henne. Hon fäller ur sin underull i stora tussar, ligger med magen mot golvet i hallen (svalaste rummet), eller hittar fläcken på golvet där ac:n...

Av Åsa - 25 juli 2018 07:24


Jag märker på mina egna hundar att de påverkas av den långvariga värmen, så här kommer en sammanställning av tips för att din fyrbening ska fortsätta vifta på svansen! Promenera främst morgon eller kväll, när solen står lägre och det blivit (pytt...

Ovido - Quiz & Flashcards