Kelpiestuds

Direktlänk till inlägg 18 september 2014

Mycket anteckningar blir det...Dag 1, del 1.

Av Åsa - 18 september 2014 09:30

Just hemkommen efter fyra dagar i sällskap med duktiga hundtränare/instruktörer/goda vänner, bästa Carro och hennes doggar (inklusive 8 veckors McPod - sötchock!), och så klart huvudattraktionen: Susan Friedman!


Det får inte plats mer i mitt huvud just nu. Fyra dagars föreläsningar från 9-17.30 I pauserna mera hundprat, mestadels med Eva Bertilsson om kloklippning, ABC, och baselinedata. Lägg till lite för lite sömn (men det är KUL att träna agility till mittinatten!) och lite för mycket kaffe...Alltså, det har varit Helt Totalt Fantastiskt.


Så som vanligt använder jag bloggen för att tömma ut lite från insidan av huvudet, sammanfatta för mig själv, jobba igenom all min input så att jag bättre kan komma ihåg och använda kunskapen. Vi tar det en dag i taget, med fokus på min personliga upplevelse (för det är ju trots allt min blogg).


Det är söndag, klockan är 02.00, och med en tvåbent vän i framsätet (Eva Henriksson) och en fyrbent vän i bilburen (Midori), påbörjar jag min färd. Det tar sex timmar att köra till Uppsala, med tre stopp på vägen, om man kör när det är i stort sett helt tomt på trafik. Man får också ganska enkelt en gratis p-plats tidigt på söndag morgon. Och jag konstaterar nöjt att runt kurslokalen finns en massa trevliga parker att hundpromenera i.


Installerad och klar, med en alldeles för pigg kelpa som faktiskt inte ska sova typ alls, börjar jag skapa mig en uppfattning om Susan. Det märks att hon är van att lära ut, att handskas med svåra klasser (hon har jobbat med problematiska/kriminella barn ungdomar i skolan om jag förstår det hela rätt). Hon är lugn, men energisk. Hon ser alla, uppmärksammar alla, hälsar alla uppriktigt välkomna. Hennes röst är behaglig, hennes kroppsspråk inbjudande. Hon är oerhört kunnig, så kunnig att hon utan problem kan förklara komplexa samband på ett enkelt sätt, och åtminstone jag får flera tankar om att "men så självklart!" och "jaså, det är SÅ det hänger ihop!". Och det märks att hon verkligen vill dela sin kunskap! Hon vill förändra världen till det bättre, och hennes "korståg" handlar om att utbilda människor till att förstå varför vi gör som vi gör, och hur vi kan hjälpa varandra och oss själva att må bättre och bete oss trevligare. Hon har en intensiv närvaro, det känns som att just här och just nu så är vi i detta rummet det absolut viktigaste som finns. Otroligt inspirerande!


Here we go:


Det första hon slår fast är att beteendevetenskap är en "Natural science". Vi "upfinner" ingenting, vi bara lär oss mer om hur världen fungerar. Beteendevetenskap observerar och beskriver naturlagar. Alla individer är olika, men alla individer beter sig enligt samma beteendelagar, från bakterier till människor.

Hon pratar om vår "kulturella dimma", dvs våra föreställningar om hur saker fungerar, som bygger på tradition (så är det för så har det alltid varit och alla vet att det är så), vad som "verkar logiskt", vad som är bekvämt att tro på, "sunt förnuft"...Beteendevetenskap är som en vind som skingrar dimman. Kunskap som gör att vi kan förstå hur det verkligen hänger ihop, istället för att gissa och fabulera.

Det kan vara svårt att ta till sig ny kunskap när man har mycket "gammal kunskap" som hindrar en från att tänka rationellt, det liksom kraschar i huvudet (det har jag själv upplevt flera gånger), och det kan vara jobbigt att inse (och erkänna) att man tidigare har haft fel. Vetenskap handlar om att agera efter det bästa vi vet för tillfället, och att vara beredd att ÄNDRA ståndpunkt om nya fakta visar sig! 

Några exempel: när DDT kom så framställdes det som ofarligt och harmlöst. För 20 år sedan var fett "livsfarligt" och kolhydrater/socker "ofarligt". Vi vet nu, med hjälp av forskning, att det inte stämmer, och då ÄNDRAR VI STÅNDPUNKT!

Susan visar flera videos på "dålig träning" (antingen har hon fått tillåtelse av personen, eller så är det en offentlig person som säljer sig själv som "expert"), och är noga med att säga "This is me - with less knowledge". Kunskap är makt!


Beteendevetenskap handlar alltså om att observera och beskriva hur beteenden fungerar. Vi kan sedan använda denna kunskapen för att förändra världen till det bättre!

Samma beteende kan ses genom flera olika fönster, och beskrivas på flera olika sätt:

Medicinskt: är det ett symptom på något? Diagnosticera och behandla.

Etologiskt: vad vill naturen med detta beteendet, i ett större perspektiv? Evolution.

Beteendevetenskapligt: vilken är funktionen av beteendet för den enskilda individen?


När vi jobbar med beteenden måste vi förstå att beteenden inte kommer från INUTI individen. Beteenden uppkommer I SAMSPEL MED MILJÖN! Istället för att skylla på gener behöver vi förstå att det som påverkar beteenden är en KOMBINATION av gener, erfarenheter, och omständigheter just nu. Alla beteenden startar med en mer eller mindre slumpmässig rörelse (kan vara mer sannolik pga genetik), som sedan formas genom sina konsekvenser. Vad funkar, vad funkar inte? Alla beteenden har ett syfte.

Med forskning har man kommit fram till att många beteenden som man trodde var medfödda, egentligen formas av sina konsekvenser: katter som inte sett andra katter fånga möss är mindre benägna att göra det själva. Getingar straffas av sina medarbetare (med små bett) om de latar sig. Bytesdjur som aldrig sett en rovfågel är inte rädda, det blir de först när de haft en obehaglig upplevelse.


Slut på del 1! More to come :)


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 23 september 2018 08:02

Nu har vi bott här i sex veckor. Det känns fortfarande som semester...   Saker och ting har börjat hitta sina platser. Lite i taget märker vi vilka områden som fungerar, och vilka som behöver omorganiseras. Det känns skönt att faktiskt kunna kons...

Av Åsa - 13 september 2018 08:49


Visste du att titlar inom hundvärlden inte är skyddade?    Det innebär att vem som helst kan kalla sig "hundtränare", "hundinstruktör" och till och med "hundpsykolog".  Det innebär att det är en djungel för hundägare att sålla bland hemsidor oc...

Av Åsa - 20 augusti 2018 19:57

Nu är snart ett antal månaders jobb över - imorgon lämnar vi över nycklarna till vårt gamla hus och bor fullt ut i Friheten. Det är det vi kallar vårt nya hus - Friheten. Jag bestämde redan vid nyår att detta året skulle ha tema Frihet, eftersom ja...

Av Åsa - 2 augusti 2018 07:24


Då vaknar hon till liv, kelpan.   Hon må ursprungligen vara från australien, men värmen är inget för henne. Hon fäller ur sin underull i stora tussar, ligger med magen mot golvet i hallen (svalaste rummet), eller hittar fläcken på golvet där ac:n...

Av Åsa - 25 juli 2018 07:24


Jag märker på mina egna hundar att de påverkas av den långvariga värmen, så här kommer en sammanställning av tips för att din fyrbening ska fortsätta vifta på svansen! Promenera främst morgon eller kväll, när solen står lägre och det blivit (pytt...

Skapa flashcards