Kelpiestuds

Senaste inläggen

Av Åsa - 26 februari 2015 14:30

Något av det lyxigaste som finns är att ha tid att göra onödiga saker som man gillar. Som att ta med kameran på morgonpromenaden och låta den ta dubbelt så lång tid som vanligt.

 

I morse vad det dessutom frost, dimma, och solen höll på att bryta igenom. Ruggigt vackert!

 

Grannens damm är befolkad av en svanfamilj som ivrigt försöker skrämma bort övrigt fågelliv. Kelparna har för länge sedan insett att dammen är off limits och låter svanarna väsa bäst de vill.

 

Jag älskar att bo på landet! Att kunna gå morgonpromenaden med lösa hundar och njuta av öppna vidder - det är lyx!

 

Prinsessan vädrar vår i luften, och tossar runt lite på Prinsesse-vis :)

   

Och rätt vad det är så hänger Valle på, och jakten är igång!

 

Och jag tittar på och bara njuter av ett andningshål i vardagen...


ANNONS
Av Åsa - 24 februari 2015 16:22

En vän till mig väckte tanken på att ha en online-kurs i hundfotografering - så nu gör jag verklighet av tanken!


För dig som vill utvecklas som fotograf, få feedback på dina bilder, och samtidigt ha kul med din hund:

ONLINE-KURS I HUNDFOTOGRAFERING VIA GLÄDJEKLICK!


Vi kommer att jobba med porträtt

 

Miljö

 

Action

 

Och uttryck (att bilden ska ha en viss stämning eller väcka en känsla)

 


Låter det kul? Det ÄR kul! Och fina bilder på din Pälskling får du på köpet!

Välkommen med din anmälan!
ANNONS
Av Åsa - 19 februari 2015 08:52

Jag snubblade över detta inlägget för någon vecka sedan och började fundera över just system.


För mig är system dels det som beskrivs i ovan nämnda inlägg, HUR-et. Jag har mitt mål. Jag vet vart jag vill. HUR kommer jag dit? Vad behöver jag GÖRA för att komma dit?


Min första bok skrev jag på kvällar, lite på skoj, och skickade in ett nästan färdigt manus till förlaget.

Min andra bok däremot blev kontrakterad bara på en ide som jag presenterade, och fanns bara i mitt huvud...Den skulle ju liksom tas ut ur mitt huvud och placeras på pränt, det är hela tanken med en bok. Och lite snygga bilder till dessutom. Mitt mål var självklart "färdig bok". Och jag fick skrivkramp! Det GICK INTE. Helstopp. Ingenting blev bra, jag stirrade på skärmen, fick ångest, och gick och tränade hund istället. Det lilla jag skrev deletade jag direkt, det dög inte.

Så jag tänkte om. VAD behöver jag GÖRA för att få boken klar? Jag behöver skriva. Bara skriva. Utan krav på att det ska bli bra, eller ens intressant, den biten fick komma sedan. Mitt system blev att ta ledigt från jobbet en vecka, och i sex entimmespass per dag bara skriva UTAN att läsa igenom, eller ändra, eller deleta ett enda ord - bara få ord på pränt. Jag la upp min miljö så inbjudande som möjligt, snacks, rastade och lugna hundar, avstängd telefon. Varje timme belönades med en paus för facebook, eller röra på mig, eller något annat. Varje dagspass kändes fantastiskt bra när det var avslutat - helt plötsligt hade jag text! Jag betade av mina ämnen! Och - viktigast av allt - efterhand kom flytet tillbaka, och jag började hoppa över mina pauser eftersom jag var så inne i texten!

Mitt MÅL ställde till det i mitt huvud, men mitt SYSTEM hjälpte mig igenom (det krävdes ytterligare två lediga veckor med några månaders mellanrum för att få manuset klart, och sedan en del omarbetningar).


När det gäller hundträningen så är mitt MÅL de olika saker jag vill att mina hundar ska kunna, och mitt SYSTEM är att träna - och att träna rätt saker. Att faktiskt lägga tid på de där lite tråkiga sakerna och få dem att fungera. Håll fokus på mig trots störningar. Stadga. Ta i. Nöta "muskelminne" i olika rörelser. Inte vidare häftigt - sådär som hundträning kan vara ibland med apporter som flygger och hinder hit och dit och bollar och kamptrasor och jag och Prinsessan i absolut samförstånd - men en förutsättning för att hundträningen ska kunna BLI sådär häftig och i sådant där samförstånd...


Vilket leder mig in på nästa definition av system: våra spelregler. Att jag har ett system i HUR vi jobbar med shaping, targets, lockande (jodå, det förekommer så klart), signalkontroll och kedjor. Så att det blir lite same same but different, så att hon känner igen sig!

Då kan man gå från ovetande hund till ställande under gång med hoppstå (annan signal än vanligt stå) på 15 minuter. Bevisligen. Vi gjorde det igår. Är jag stolt? JA!!! Min hund är F****ING AWESOME!!! Och lite awesome är faktiskt jag med, som har lyckats förmedla ett system på ett sätt så att vi båda förstår den andre, och jobbar med samma spelregler.


Hon vet inte målet, det är bara för mig. Men SYSTEMET - det har hon koll på!

 


Av Åsa - 7 februari 2015 08:24

Ni som har följt bloggen ett tag har inte kunnat undvika att märka min kärlek till grundfärdigheter! De där enkla beteendena som bygger alla de större momenten, de som återkommer i olika konstillationer oavsett vilken gren man tränar plus i vardagen, de som är så roliga att träna och där träningen dessutom ger så mycket mer: klickerklokhet, repetitionsklokhet, kreativitet, driv i träningen, och snygga detaljer på köpet :) Hundens ABC helt enkelt!


Jag roade mig med att göra en sökning på min blogg om grundfärdigheter. 24 inlägg där jag nämner, beskriver, eller tackar högre makter för just grundfärdigheter. Nyfiken? Se här.


Jag har dessutom hållit ett antal kurser i just grundträningen för tävlingshunden, med fokus på hundens ABC. Roliga kurser att hålla! Så när jag bara hade tid att välja en enda "live-kurs" att hålla i vår, så blev det just HUNDENS ABC. Där är ett par platser kvar fortfarande, om du känner dig taggad :)


Och så tänkte jag...är det inte perfekt för en onlinekurs? Fundera över vilka grundfärdigheter just du vill träna för just era behov, titta på olika sätt att jobba med dem, filma och utvärdera. Självklart! Så nu finns HUNDENS ABC ONLINE!


Och jag har ju förmånen att få jobba med att lära ut hundens ABC även genom Realgymnasiet, genom Reals samarbete med Canis. Detta är den praktiska examination som våra klickertränarelever tränar inför just nu, och det är ett bra exempel på hur en "beteendelista" kan se ut:


Visst verkar det roligt att jobba med! Och jag kan garantera: att lägga lite tid på Hundens ABC gör dina moment både snyggare och enklare att lära in, och effektiviserar din träning!

Av Åsa - 2 februari 2015 21:25

För en vecka sedan kastrerades Prinsessan. Ingreppet gick utmärkt, hon har varit (alldeles för) pigg, glad, och låtit bli sina stygn = tratten har bara varit på när hon har varit ensam hemma, vilket tack vare att jag tog ut en veckas semester inte har varit vidare mycket.

Det är aldrig ett lätt beslut att operera en frisk individ. Flera saker har påverkat mitt beslut.
Pga hennes exteriör hade jag inte tänkt ta valpar, och när epilepsi dök upp i en tidigare syskonkull var det beslutet helt definitivt.
Hon har haft två löp och en skendräktighet, och mina andra två hundar har varit klart intresserade. Speciell Mårran har försökt para sig, fullt normalt för en äldre kastrerad tik att "byta kön"...not... Jag oroade mig både för skaderisken på Mis kropp och Mårrans hjärta.
Efter att ha behövt kastrera Popsy akut i livmoderinflammation, och känna flera som råkat ut för samma sak, var det också en faktor i beslutet.
Både Mårran och Popsy kastrerades som vuxna, och båda verkade må betydligt bättre och bli jämnare i humöret efteråt.
Det är alltså en kombination av mina personliga erfarenheter, vetskapen om att hon ändå aldrig ska gå i avel, och att det otvetydigt gör vårt flockliv enklare som gör att jag tror att detta är det bästa alternativet för just oss.

Sedan är man så klart orolig för komplikationer, men just nu så verkar det gå bättre än jag vågat hoppas på! Inget urinläckage, inga andra bieffekter, och hon är som sagt sitt vanliga glada jag. På fredag tar vi stygnen, och sedan är det bara en vecka till säsongens första tävling :)

Älskade Prinsessan! Jag tror med hela mitt hjärta att detta är för ditt bästa, och att jag har minskat olycksrisk, sjukdomsrisk, och gett dig ett jämnare humör utan hormonsvängningar. Jag tror också att friden i vår lilla flock är säkrad, speciellt med tanke på en viss äldre tik som har konstiga vanor. Två veckors läkande går fort :)

Jag ska passa på och berömma veterinärerna i Löberöd som gett min tös bästa möjliga vård. Massor av smärtstillande, litet nätt snitt, en mycket hundvänlig emottagning, och ni tog er tid att lugna en orolig matte. Guld!

Av Åsa - 11 januari 2015 08:28

Jag har gått med i en utmaning på fejjan, Minst hundra sekunder!

Den gåt ut på att träna fokus och uthållighet med sin hund, att hunden ska kunna hålla obruten fokus i, just det, minst 100 sekunder. En kul utmaning att starta det nya året med tycker jag och Prinsessan!


Om man tänker hur långt ett fritt följ är så blir det några minuter. Jag vill helst kunna genomföra hela fria följet utan (större) blicksläpp, och absolut med full fokus från min hund. Men: tränar jag fritt följ så tränar jag så mycket mer än fokus: position, tempi, kroppskontroll...Då känns det ju intelligentare att bryta ut just fokus-biten, och träna uthålligheten där separat!


Som alltid när jag tränar lite mer strukturerat och "experimentellt" (dvs att jag verkligen vill föra statistik och data) så börjar jag med att kolla baseline = hur ser det ut när jag startar. I vårt fria följ ser det ut ungefär så här:20 sekunder har vi alltså, ganska konsekvent. Det blir en rolig utmaning att länga tiden femdubbelt!

Av Åsa - 30 december 2014 07:16

Varje år vid den här tiden gör jag en sammanfattning och en ny årsplanering, och det har liksom blivit tradition att titta på åren bakåt när jag ändå sitter och funderar...Kul och nostalgiskt!


Mina mål för 2014 är inte uppfyllda. Och det är helt okej.


Valle gick några tävlingar i början av året, sa sedan tydligt "nej tack" och har vilat från det mesta. Den lilla träning vi har gjort har varit rolig och helt på hans villkor - inget tragglande med sådant som riskerar att ge dåliga känslor. De flesta momenten i Lk3 är någorlunda klara (inget är finslipat men grunderna finns där), vi har en hel del fina grunder till freestyle och HtM, vi har kört en del K9 nosework, och tränat högerhandling till rallyn. Han har hållit sig frisk och (tror jag) smärtfri, och det känns som en välsignelse :)


Mårran har pensionerat sig. Hon har med den gamla hundens självklara rätt börjat köra ganska ordentligt med oss här hemma...VÄLDIGT tydlig med vad hon vill och inte vill. Ibland vill hon träna något litet, för det mesta vill hon vara med och titta på, ibland vill hon bara stanna på soffan. Hon väljer själv. Frisk och hyfsat pigg är hon iaf, efter att ha bekämpat halsinfektion, bronkit, hjärtmuskelinflammation och nu senast en avbruten tand, så är hon fräsch och fin (men lite rund) och verkar lycklig.


Så med en hund på halvfart och en hund på snigelfart är det tur att jag har en hund på turbofart! Prinsessan vill ALLTID! ALLT! Följa med i bilen? Hon är där! Långpromenad i 15 minus? Jajamensan! Och TRÄNA är det typ roligaste som finns!

Hennes mål (OK, mitt mål med henne)var att starta Lk1, starta rally nyb, och träna in alla moment till Lk2. Det har vi överträffat! Tre starter i Lk1 med härlig känsla (även om poängen inte hängde med), uppflytt och start i rally forts, och alla moment till eliten är bra på gång - bara för att det är KUL och UTMANANDE! Vi lär känna varandra lite i taget, och börjar förstå hur den andra fungerar. Jag lär mig hennes styrkor och svagheter, hon lär sig att förstå vad jag menar trots att jag är inkonsekvent och otydlig. Vi har väldigt roligt under tiden.


Alla mina tre hundar har dessutom haft ett extrajobb i höst som (outbildade) terapihundar i skolan. Allt ifrån att "bara vara" i klassrummet till att lånas ut till olika träningar. Mårran går just nu Canis klickertränarutbildning ihop med en trea, till bådas glädje. Valle lånas ut som en utmaning till de lite duktigare eleverna, han är både mattebunden och väldigt intensiv och kräver en hel del av sin tränare - men ger mycket tillbaka när de hittar rätt knappar. Mi är "nybörjarhunden", älskar allt och alla, säljer mig för en köttbulle, och väldigt enkel - gör de rätt gör hon rätt. Gör de inte rätt så kan de alltid lägga sig på marken och mysa loss istället, så är både hund och elev lyckliga ändå :)

Visst, hundarna lär sig en massa "skit", men jag har ju inte mycket vardagsregler ändå. Och det känns viktigt, det känns som att de verkligen gör en insats där jag som tvåbening inte räcker till! Jag är klart sugen på att utbilda någon av dem till "riktig" terapihund.


För egen del skrev jag ju lite om mitt "nya" liv i förra inlägget.

Jag har gjort en lite kul sak till: jag har startat upp en fb-sida där jag samlar de bilder jag tar på olika kurser etc under olika album. I och ur fokus kändes som ett passande namn. Fotografering är roligt! En stående inbjudan att få med mig på en fotodag - du står för fika och motiv, jag knäpper bilder på dig och/eller din hund - finns under hela 2015. Bara för att det är ett roligt sätt att umgås på.


Och mina mål för 2015 då?

Jag vill starta en tävling i freestyle eller HtM, med någon hund.

Jag vill tävla rally och lydnad med Prinsessan. Uppflytt till avancerad klass och Lk3 hade inte suttit helt fel.

Jag vill utbilda mig och bli bättre inom något hundrelaterat område. 2014 var det Ttouch, 2015 lockar lite olika saker...få se vad jag väljer i slutänden.


Och framför allt vill jag utvecklas med och ha kul ihop med mina hundar!


 Av Åsa - 23 december 2014 06:42

Under hösten har det hänt en del i mitt arbetsliv:

  • Jag har börjat jobba som lärare i hundunskap till 100% (110 egentligen, jag har en liten konsulttjänst på klickerbiten dessutom) på Realgymnasiet
  • En åkgräsklippare är inhandlad = egen appellplan i fårhagen, och planer att lägga in matta och utöka min lilla inomhushall, gör att jag kan hålla kurser hemmavid när det är annan aktivitet inbokad på Eslövs Brukshundklubb (annars fortsätter mitt samarbete med "min" klubb som vanligt)
  • Jag har lämnat Canis och istället gått med i Glädjeklick!

Det har varit en höst att ställa om sig och landa lite. Jag har tränat mycket egen hund (och det kommer så klart att fortsätta), och jag har gett mycket energi i min lärar-roll (och där känner jag mig tryggare och tryggare = mindre stress = jag klarar av att ägna mina kvällar åt något annat än bara rensa hjärnan).


Nu känner jag mig superpepp på att köra igång lite kurser 2015! Det blir:

  • Klickersatsning onlinekurs i fyra moduler, grundträning för hund och förare (välj den du vill eller alla fyra). Jag älskar onlinekurser och har i stort sett alltid en som jag går. Det ger så härlig struktur i träningen, bra feedback, och inte minst så blir min träning bättre när jag filmar och tittar!
  • Klickersatsning live i fyra moduler, för dig som kommit lite längre (välj den du vill gå eller alla fyra). Bara för att det är kul och utvecklande att fortsätta utmana sina klickerkunskaper!
  • Hundens ABC på sex kvällsträffar. Grunden i all träning, enligt mig, är grundfärdigheterna.
  • Sommarläger (dagläger) med tema tävlingsträning. Denna vill jag själv gå! Fem dagars tränande, diskuterande, filmande, med fokus på att bli lika glad och högpresterande på tävling (eller ännu bättre) som man så klart är på träning :)

Alla kurserna hittar du HÄR! Välkommen!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se