Kelpiestuds

Direktlänk till inlägg 4 juni 2012

Lydnadshelg med mina vänner från övre delen av landet

Av Åsa - 4 juni 2012 18:03

Helgen har tillbringats i glada vänners lag i Stockholm, på lydnadshelg för Ulrika Norell arrangerad av Caroline Ersenius på HundID. Carro och jag har med dåligt resultat försökt få till en kurs för Ulrika det senaste året, och nu äntligen klaffade allt! Så jag och Valle och tillräckligt med packning för ett helt kompani placerades på tåget i fredags kväll.


Valle är numera en van tågresenär, och han kryssar fint mellan hundar och människor på perrongen, hoppar upp i vagnen utan att komma i vägen för min resväska, och ligger sedan snällt och tyst hela resan - en fröjd att åka med! Bara det gör en matte lite extra glad :)



Under helgen har vi tränat på att träna i regn - det var hällregn, blåst, och riktigt ruggigt hela lördagen. Min jacka läckte. Mina skor läckte. Valle verkade däremot inte bry sig - tack och lov! Jag kom på att det är första gången ever som vi tränat i regn...säger en del om hur bekväm jag är ;)

Vi började med fotgående, som har varit vår stötesten ett tag. Det känns som att vi äntligen, äntligen börjar hitta rutiner som fungerar! Han höll fin kontakt, och klarade en hyfsad helhet. Däremot märks det att vi fokuserat på just engagemang och kontakt - precisionen har vi tappat på vägen och han pendlar i position både i sidled och frontled. Att tänka på: ännu mer attityd, mindre allvar och mer lek-känsla. Har jag hört det förr?..Vi gick vidare till att peta lite i detaljer, återuppväcka positionen i vändningar på stället, och träna lite vidare på stegförflyttningarna som faktiskt börjar se riktigt bra ut också till vänster. Det är häftigt vilka små detaljer han plockar upp, efter att jag klickat två gånger för att han saxade med frambenen var han helt medveten om hur han skulle flytta. Jag måste fixa en spegel så att jag vet om jag verkligen vill ha det så, innan det sätter sig för hårt, men det är kul att se hur medveten han är om sin kropp!

Andra passet kom vi överens om att köra inomhus. Jag ville gå igenom momenten till Lk1 och få lite nya ögon (utom hoppet). Så vi flyttade lite bord, och fick en vettig raksträcka på ca 8 meter.

Valle blev mer störd än jag trodde av publiken! Läggandet som brukar vara klockrent fanns liksom inte där...Mycket nyttig träning att plocka fram det igen, och sedan köra momentet i den uppenbarligen jobbiga miljön.

Inkallningen på parkettgolv framkallade skrattsalvor, han ser ut som en hund ur en tecknad film när han försöker få grepp till sin vanliga rivstart och springer på stället...Vi jobbade en del med hans kroppstacklingar av mig, och hittade ett targetsystem som jag känner mig bekväm med hur jag kan jobba bort ganska enkelt, och som gav bra resultat. Nöjd med att ha löst upp en del av den knuten!

Ställandet är bra, jag har nu helt bestämt mig för att köra vanligt ställande vid sidan och hoppstå i inkallningen så småningom. Osäkerheten i min tillbakagång - om det någonson var en osäkerhet - verkar vara så gott som helt borta.

Apportering med metallapport (min träapport var i bilen) fungerade bra. Det är länge sedan vi körde metall, så jag gjorde lite förberedande övningar och avslutade med ettans apportering. Duktig hund!

Överlag skötte han sig superfint!


Efter att ha lekt med husets herre, en golden vid namn Mojje som verkar gilla Valle lika mycket som Valle gillar honom, var det en styck trött hund som slockande i sin (öppna) bur och sedan transporterades till min säng.


Söndagen slapp vi regnet, tack och lov!

Jag började med ett pass ruta. Valle kändes fortfarande trött efter gårdagen, och då brukar "mycket ben och lite hjärna" fungera bra. Konstaterande: han älskar rutan! Det ser väl inte riktigt ut som jag vill, men hunden är superglad!

Första skicket ville Ulrika ha en tävlingsmässig Lk2-ruta, bara för att se hur det ser ut. Vi ställde upp, jag skickade, och Valle siktade mot Ulrika i full fart...kom på sig halvvägs, riktade om mot rutan, och sprang rätt in! Snutthund...:) Mitt problem med rutan är att han tappar fart, och blir hög och skuttig. Target blir inte bra. Gömd leksak blir inte bra. Vi kör redan fartövningar med synlig leksak och/eller medhjälpare, men jag ville ha hjälp med kompletterande övningar och tankar. Ulrikas spontana tanke var att shejpa honom till mitten av rutan, för att ge honom ett tydligare mål att sikta mot. Så vi shejpade! Rutan flyttades mellan varje gång, belöning kastad över hans huvud, och timingen på klicket INNAN han har vänt upp...

Andra passet vigde jag åt apportering - hur ska vi komma vidare? Film kommer, och mycket mera tankar. Kräver ett eget inlägg så småningom.

Och till slut ett kort pass övergångar mellan moment, där vi bara blev anvisade till olika punkter och han fick följa med och ställa upp. Det är på rätt väg!


Jag känner mig nöjd och inspirerad! Vi har kommit en bra bit, och är absolut på G :) Avslutar med lite bilder på mina goa vänner:

             

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 23 september 2018 08:02

Nu har vi bott här i sex veckor. Det känns fortfarande som semester...   Saker och ting har börjat hitta sina platser. Lite i taget märker vi vilka områden som fungerar, och vilka som behöver omorganiseras. Det känns skönt att faktiskt kunna kons...

Av Åsa - 13 september 2018 08:49


Visste du att titlar inom hundvärlden inte är skyddade?    Det innebär att vem som helst kan kalla sig "hundtränare", "hundinstruktör" och till och med "hundpsykolog".  Det innebär att det är en djungel för hundägare att sålla bland hemsidor oc...

Av Åsa - 20 augusti 2018 19:57

Nu är snart ett antal månaders jobb över - imorgon lämnar vi över nycklarna till vårt gamla hus och bor fullt ut i Friheten. Det är det vi kallar vårt nya hus - Friheten. Jag bestämde redan vid nyår att detta året skulle ha tema Frihet, eftersom ja...

Av Åsa - 2 augusti 2018 07:24


Då vaknar hon till liv, kelpan.   Hon må ursprungligen vara från australien, men värmen är inget för henne. Hon fäller ur sin underull i stora tussar, ligger med magen mot golvet i hallen (svalaste rummet), eller hittar fläcken på golvet där ac:n...

Av Åsa - 25 juli 2018 07:24


Jag märker på mina egna hundar att de påverkas av den långvariga värmen, så här kommer en sammanställning av tips för att din fyrbening ska fortsätta vifta på svansen! Promenera främst morgon eller kväll, när solen står lägre och det blivit (pytt...

Ovido - Quiz & Flashcards