Kelpiestuds

Direktlänk till inlägg 29 april 2013

Status

Av Åsa - 29 april 2013 09:28

Det kommer mer om NLP och framför allt BAT senare, jag håller fortfarande på att bearbeta data och testar mig fram. Var tålmodiga!


Så länge handlar mitt blogginlägg om något helt annat och mycket mer vardagligt - min Valle-träning (och min Mårran-träning).

Att träna Valle känns just nu som en ständig kamp om engagemang och uppmärksamhet...och med väldigt ojämnt resultat. Jag tycker att jag gör samma sak, och han svarar ena dagen med att verkligen engagera sig, och andra dagen med att se ledsen ut och gå och nosa. En liten smula frustrerande...Men vi klurar vidare!


Lite framsteg har vi iallafall, främst med sitt kvar och platsliggning. Jag startade upp ett hjärntvättsprogram förra veckan med målet att lyckas med 20 sitt kvar och två platsliggningar/dag, oavsett hur enkelt det betydde att jag fick träna. En vecka senare kunde jag lägga honom på promenaden, 25 meters avstånd, 3 minuter! :) Ibland är uppenbarligen inte 80%-regeln att föredra, och jag misstänker att ju mer KÄNSLOMÄSSIG anledningen till "fel" är, ju mer behöver vi låta hunden lyckas om och om igen. Valle har (antagligen) inte rest sig för att han inte förstått uppgiften, utan för att känslan av obehag blivit för stark. Med 100% lyckande har jag ändrat på känslan = beteendet fungerar. Intressant!


I kombination med detta anmälde jag i panik till Jenny Wibäcks heldagsträning om tävlingsträning i fredags. Mycket lyckat! Valle visade precis hur OINSPIRERAD han kan vara, och hur FANTASTISK han kan vara! Både Jenny och gruppen kändes väldigt trygg att visa upp dåliga resultat för, och först då kan jag börja lägga de negativa känslorna åt sidan och börja jobba konstruktivt med hur det ska bli bättre!

Insikt 1: ALLT är inte dåligt. Valle har trots allt en hel del övningar där han visar helt rätt attityd: rutskick, tunnel, hinder, runda, och några freestyleövningar. Det FINNS! Jag ska "bara" överföra rätt känsla till fler övningar.

Insikt 2: Jag lyckades få Valle att träna ENGAGERAT, utan belöningar, en hel minut i sträck utan ett enda fokustapp (det är LÄNGE för min lille kelp!). Min fråga till mig själv behöver vara vilka övningar jag kombinerar när jag tränar uthållighet för att ge honom bäst förutsättningar. Cirkuslydnad rockar!

Insikt 3: Jag behöver (som vanligt) bli mer oförutsägbar. Min hund är smart - håll hans uppmärksamhet genom att göra övningarna mer komplexa. Överraska med belöningar på oväntade ställen, och på oväntade sätt.


Ny motivation, nya tankar, nya övningar! Tack och lov att hundträning är ett så enormt stort ämne, alltid med nya vinklingar och nya saker att utforska och lära sig mer om :)


Och Mårran då? Jodå, Madame känns lugn, glad, och säker på det hon kan. Inte världens mest fartfyllda moment, men viftande svans och ett litet smajl när hon går vid min sida. Det tog henne 8 år att mogna in i tävlingsattityd, kanske borde jag bara ge Valle lite mer tid...Så länge får han roa sig lite med det han gillar mest!


   

 
 
Andrea

Andrea

30 april 2013 08:45

Beskrivningen av Valle känns som en klockren beskrivning av min tonårsgrabb. Vi har varit på slyngelkurs och visat upp ALLT som inte funkar och jobbar nu bara på engagemang och du-och-jag-känsla. Momenten kan han, om han vill... Vi sänker ribban ett tag och jobbar på det vi verkligen behöver, tror att vi kommer att tjäna enormt på det framöver.
Ses imorgon! Skönt med äldre rutinerade hundar som funkar!

http://drean.se

Åsa

30 april 2013 12:54

Härligt att fler känner igen sig...ses! :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 23 september 2018 08:02

Nu har vi bott här i sex veckor. Det känns fortfarande som semester...   Saker och ting har börjat hitta sina platser. Lite i taget märker vi vilka områden som fungerar, och vilka som behöver omorganiseras. Det känns skönt att faktiskt kunna kons...

Av Åsa - 13 september 2018 08:49


Visste du att titlar inom hundvärlden inte är skyddade?    Det innebär att vem som helst kan kalla sig "hundtränare", "hundinstruktör" och till och med "hundpsykolog".  Det innebär att det är en djungel för hundägare att sålla bland hemsidor oc...

Av Åsa - 20 augusti 2018 19:57

Nu är snart ett antal månaders jobb över - imorgon lämnar vi över nycklarna till vårt gamla hus och bor fullt ut i Friheten. Det är det vi kallar vårt nya hus - Friheten. Jag bestämde redan vid nyår att detta året skulle ha tema Frihet, eftersom ja...

Av Åsa - 2 augusti 2018 07:24


Då vaknar hon till liv, kelpan.   Hon må ursprungligen vara från australien, men värmen är inget för henne. Hon fäller ur sin underull i stora tussar, ligger med magen mot golvet i hallen (svalaste rummet), eller hittar fläcken på golvet där ac:n...

Av Åsa - 25 juli 2018 07:24


Jag märker på mina egna hundar att de påverkas av den långvariga värmen, så här kommer en sammanställning av tips för att din fyrbening ska fortsätta vifta på svansen! Promenera främst morgon eller kväll, när solen står lägre och det blivit (pytt...

Ovido - Quiz & Flashcards