Kelpiestuds

Direktlänk till inlägg 4 november 2012

Helg om tävlingspsykologi med Niina Svartberg

Av Åsa - 4 november 2012 18:22

Anteckningarna från helgen, osorterade:

Nina Svartberg

Diskussion – vad vill vi få ut av kursen? Två och två fritt.

Må bra före, under, efter tävlingen

Inspiration, nya idéer och tankar

Hur tävla som man tränar? Eller träna som man tävlar?

Fastnar i obehagliga känslor – hur kommer man ur? Prestationsångest?

Hantera oförutsedda händelser, vara kvar i bubblan

Våga ta steget att faktiskt tävla – vad tycker andra?

Bryta vanor och bygga nya!

Hantera tävlingsnerver

Hitta vad som är viktigt, håll fast vid det

Kunna ta kritik utan att bli sänkt

Fokusera på det JAG gör för att coacha min hund

Hitta strategier för att hantera olika tävlingssituationer

Hitta motivationen

Att hitta rätt ”tävlingsjag”


Lika kul på tävling som på träning OCH att prestera bra – två mål!

Lika bra på tävling som träning, lika bra på tävling efter tävling (helst bättre)


Hitta rätt tankestrategier för rätt situation!

Går att träna överallt, också utan hund!


Hur är en bra tävlingsmänniska?

Lugn och stabil

Fokuserad

Glad

Bra på att ta fram sina styrkor

Gillar utmaningar – kunkurrera med andra? Med sig själv?

Envishet, våga testa, tänka annorlunda

Vilja! Pepp!


Tjusningen i tävlande: vi VET inte hur det kommer att gå! Det är till viss del oförutsägbart. Om man fick protokollet på förhand hade tjusningen förvunnit…


Ppt Mental träning och tävlingspsykologi för hundsportare

Oavsett vad man ska göra behöver man hitta rätt tankar.

Svårigheten med hundsport: vi är TVÅ! Osäkerhetsfaktor – ingen kontroll.


  1. Tävlingsnerver – Sänka spänningsnivån? Höja den? Sänka – vanligast, men LITE ska vara kvar!
  2. Koncentraion – VI måste kunna koncentrera oss, nínte bara hunden. Hur störningskänslig är JAG?
  3. Självförtroende – mitt självförtroende påverkar hunden likaväl som prestationen. Färskvara! Vad lägger vi märke till hos oss själva? Negativt eller positivt? Oftast negativt. Om jag lägger mer tid på att klanka ner på mig själv än att lyfta mig själv, hur ska jag då få bättre självförtroende?

Hitta en bra självbild! Balans mellan ”detta är bra” och ”detta kan bli bättre”. Det finns ingen ”tur”, den beror på bra träning! Ju bättre jag tränar ju mer ”tur” får jag. Hundar tränar inte sig själva, JAG tränar de dåliga bitarna och de BRA bitarna! Gällande andras åsikt – jag kan VÄLJA att ta till mig eller inte. Vi behöver inte tycka likadant som publiken/domaren/träningskompisar. Ha rätt till MIN åsikt! Fundera också över om den som har åsikter vill dig väl eller inte (medvetet eller omedvetet). Andras åsikter speglar ofta deras självförtroende. VÄLJ vilka du vill prata med, vilka tankar du vill tänka. Ramsa ”alla andra ligger, å vad fint de ligger…”Vänd samtalet vid behov! ”Det KAN gå bra!” Anspänningsreglering: at ta ner spänningen genom att ta ner förväntningarna både hos sig själv och för andra. Är det egentligen bäst för vår prestation?

Var förberedd på att negativa tankar kommer när vi blir spända! Kanske är det bättre att inte tänka alls på resultatet? Bättre att lägga tankekraft på det jag KAN kontrollera: mina uppgifter på banan. Jag är på banan för att göra mina uppgifter så bra som möjligt.

Vad är det VÄRSTA som kan hända? Jfr med fälttävlan – man kan dö…

  1. Målsättning – Den stora biten…att hitta rätt mål, mitt mål, meningsfulla mål! Målen ska skapa motivation, driv, prestation, men INTE ångest!
  2. Konstruktivt tänkande – istället för ”positivt tänkande”. Vilka tankar hjälper? Vilka tankar stjälper?

Hitta tankarna som hittar känslan, visualisera. Vi kan välja, vi kan styra vilka tankar vi har! Ibland måste vi kämpa för att BRYTA en dålig vana! Jfr knäppa händerna, lägga armarna i kors. Det krävs tankekraft för att byta håll!

Väljer jag att se MÖJLIGHETER och UTMANINGAR, eller problem och svårigheter. Sätter jag tankar i andras huvuden?

Ex 1. Nicke andersson – bordtennis. Inga armar, inga ben. Hur kan han vara så bra utan armar och ben? ”Jag spelar inte utan armar och ben, jag spelar med haka och axel!”.

Ex 2. Sthlm filmfestival, reporter träffar en filmfantast. Frågar hur det är att gå omkring – svar ”jag har ångest över alla fimer jag inte hinner se!”

Fråga mig själv: Kan jag påverka eller inte? Om inte – slöseri med tankeenergi! Gilla läget.

  1. Störningskontroll – konstiga saker händer på tävling. Allt ifrån startnr 1 till kommentarer från domare/medtävlande till att man faktiskt skadar sig eller skorna går sönder... Förberedd innan – träna på störningar, ha ”plan B” för att hantera situationer.

Störningsträna mig själv! När jag däremot är i situationen försöker jag ”hitta bubblan”.

Fokus på ”vad lär sig min hund om mig” i olika situationer: när någon tittar på mig, när jag blir bedömd, etc. Bilden kan alltid repareras, men det är ENKLARE att förebygga.

  1. Träna för tävling – gränsland mellan hundträning och tävlingspsykologi. Att faktiskt träna hunden för TÄVLING! Vad skiljer mellan träning och tävling ur hundens synvinkel? Att hitta dessa skillnader och faktiskt TRÄNA på detta. Olika från hund till hund. Tänk på att första försöket är det som räknas!
  2. Tävlingsrutiner – att hitta rutiner som fungerar. Hur ska jag lägga upp träningen två veckor innan, två dagar innan, timmen innan, under tiden, efteråt? Det man gör EFTER tävlingen är en rutin för NÄSTA tävling! Lär hunden att GILLA att tävla!

 

Koncentration

Det vi fokuserar på växer. Om vi tänker på något ser man det överallt (barnvagnar, valpar, volvobilar). Vad vill jag ska växa?

Övning: Observera och memorera bruna saker. Tiden är slut – vem kan säga flest blåa saker?


  1. Hunden och jag – vill jag ha 100% av hunden behöver jag ge 100%.
  2. Uppgift/resultat - att koncentrera sig på uppgiften, den kan jag påverka! Vad ska JAG göra, hur ska jag guida min hund. Uppgiften sker NU, resultatet kommer SEDAN. Var i nuet! Gäller också att fokusera på den uppgift jag har NU, inte några moment framåt eller bakåt.
  3. Under träning – att träna med full fokus, just för att träna på att ha fullt fokus. Hunden ska ”känna igen” oss!
  4. Ögonkontroll – vad tittar jag på? Domarens poäng? Publiken? Tävlingledaren? Bli kvar i bubblan! VAR vill jag hålla min blick? VAD vill jag fokusera på? Videofilma, titta på min blick! Gör jag ngt omedvetet? Var är min blickpunkt?

Undvik att bli social med tävlingsledaren, den främmande hunden, etc. Det vi tittar på blir viktigt för hunden.

Håll fotpositionen helig! Om jag vill prata med någon, gå ur tävlingsposition.

  1. Sista momentet – håll ihop hela vägen! Riva sista hindret, värsta sträckan för olycka är sista biten hem, börja berömma rallylydnad för tidigt…

Strategi: ”SKÄRP DIG!” För att hitta fokus.  Lägga till en uppgift utanför banan (cirkuskonst, extrahinder, repetera en bra detalj)

  1. Störningskontroll – bibehålla rätt tankar i alla lägen!

Övning1. Kryssa siffror med störning. Svårare eller enklare med prat/tyst? Svårigheten att höra andra kryssa?

VAD kan störa MIG? TRÄNA på det!

Övning2. Studera pennan. Blunda, visualisera pennan. Titta på pennan igen, om jag missade något. Övning i att styra tillbaka tankar som vandrar iväg!

Övning3. Skifta koncentrationsform mellan utåtriktad eller inåtriktad, bred eller smal. Fotbollsspelare/tävlingsskytt. Fokusera på rummet, en punkt, min andning, rummet (nya detaljer), punkt, andning. Vad var svårast? Utåt, inåt, skifta?

 Jag behöver vara BRA på att ANPASSA mig till det som händer! Drömscenariot händer inte. Låt ”bubblan” reflektera bort alla negativa tankar, eller växla dem till positiva!

  1. Vägra bli en störning – jag ska åtminstone vara trygg och säker i en konstig och osäker värld! Förebygg, skyll inte på att ”hunden gjorde så jag gjorde…”. Låt inte hunden bestämma dagens humör! Ta ansvar. ”Varje situation är utsänd för att jag ska öva mig!” Se störningarna som tillfällen att öva sig J.

Måste man tänka ”tävling” när man tävlar? Nej! Hämta hem information om hur träningen har gått! Speciellt med unga hundar? Var finns hålen, avstämning av träningen. En utmaning för mig själv. Hela tiden ett konstruktivt tänkande – vad ska jag ändra? Vad fungerar?

Fråga: hur länge ska man hålla fast vid ett träningssätt/träningstänk? Inget facit…Ge strategin en ärlig chans, få tillräckligt med data för att utvärdera. Går det på rätt håll? Stagnerar det? Går det på fel håll? Har vi en vana som måste brytas som tar längre tid? Kanske kan man kombinera flera metoder som påverkar varandra (ställande och hoppstå tex)?


Uppgift em: grupper med 5 i varje. Minitävling, två moment/ekipage. Får inte välja moment själv – tävlingsarrangören  bestämmer moment. INGET fokus på hundarna! Det är VI som ska tränas! Störande saker kommer att hända. En grupp arrangerar en annan.


Mina moment: fjärr, apportering. Störningar: sura kommentarer från TL, felkommendering, lång väntetid, konstiga startpunkter, viftande TL bakom hunden i fjärren.

Utvärdering jag: Inga problem.

Utvärdering Valle: störd av hund utanför, ljudet av regn. Ingång: tappar fokus. Bra uppställningar, bra läggande, bra uppsitt och läggande i fjärren! Väntade fint i apporteringen, bra fart, gripande, vände mot en jublande matte J STOR belöning redan på plan. Fin dragning till planen, arbetsglad, villig. Splittrad – som vanligt. Fortsatte träna ingångar efteråt, bättre och bättre.


Reflektioner efteråt:

Varför är vi så lydiga? Vår största skyldighet är mot HUNDEN! Jag ska vara som en buffert mellan störningen och min hund, för att hela tiden göra det så ENKELT som möjligt för hunden.

Hur kan vi inse vikten av att ta träningen på allvar? Effektiviteten i träningen – UTNYTTJA störningarna och ta det på ”allvar”. Svårt att verkligen simulera tävling, kom ihåg att det är VIKTIGT att få till TRÄNINGEN på ett bra sätt! Träning – fokus på att hunden ska lära sig. Tävling – fokus på att JAG ska fungera så bra som möjligt för att få ut max av hundens redan gjorda träning.

Vem har ansvaret? Instruktören? Domaren? Träningskompisar? Jag!!!

Hitta strategier för att snabbt ”komma tillbaka i bubblan” efter störningar.


Målsättningar

Man kommer längre om man vet vart man är på väg, än att bara säga ”så långt som möjligt”.

  1. Resultat/uppgift påverkar tankarna olika. Konkret uppgiftsmål: att hunden ska vifta på svansen mellan momenten. Få till ett bra moment (MIN bedömning). Tänk på tävlingen som FLERA delresultat, inte ETT ENDA resultat, ett sätt att hålla gnistan trots misstag tidigt. Ladda för nästa moment, nästa tävling, håll känslan i hunden!

Vill man höja spänningsnivån: resultatmål. Vill man sänka spänningsnivån: uppgiftsmål. Resultatmål kan ge inspiration, motivation. Mer uppgiftsmål ju närmre tävlingsdagen man kommer!

Bestäm SJÄLV om jag är nöjd eller inte, låt inte andra bestämma det åt mig.

  1. Motivationsmål/känslomål - känslan som man lever på…Vilken känsla vill jag ha? Glädje? Koncentration? Lugn? Hur kan jag hitta och bibehålla känslan?

Kunskap vs vilja. Hunden måste kunna, men framför allt VILJA utföra momenten.

  1. Träningsmål – vad vill jag uppnå med just denna träningen? Planering för nästa träningspass direkt efter föregående, färskt i huvudet. Utvärdering för ett pass blir planering för nästa. Göra rätt fem ggr ger mer än att göra fel 20 ggr. Funderingstid lönar sig!

Delmål - om jag vill till trädets topp (resultatmål) som måste vara tillräckligt högt för att vara intressant, behöver jag sedan titta på de lägre grenar som jag behöver klättra på. Börja med resultatmål, gå sedan till uppgiftsmål (delmål).

”Resultatet är en produkt av hur väl jag utför loppets olika delar.” Carl Lewis


 

Nervositet

  1. 50/50 - Forskning: Vi är som mest motiverade att tävla när det finns ca 50% chans att lyckas (och jag bestämmer vad som är ”lyckas”). Tjusningen med tävling är att man inte VET hur det kommer att gå! Att spela lite…Variabel förstärkning är anledningen till att vi tävlar!
  2. Viktigt? Vad är viktigt FÖR MIG med att tävla? Varför? Varför tävlar min hund? De har inget val, alltså är min uppgift att få hunden att gilla MIN hobby. Hunden ska ha en ”bra dag”. På så sätt blir det enklare att bli av med nervositeten – fokus hamnar inte på mig själv utan på att ta hand om min hund.

Tre sätt att förändra känslor: ord, bilder, kroppsspråk. Testa ”sitt uttråkat, sitt nyfiket”, ”jag mår bra, jag mår dåligt”.

  1. Attityd – att styra tankar. Istället för att låta en negativ känsla påverkar kroppen, kan man låta kroppen påverka känslorna. Sitta med en penna i munnen, blir gladare. Om jag tänker på min nervositet ökar den, ta kontroll över vilken attityd jag har! Hitta alternativ att tänka på istället! Obs att det inte är mängden nervositet som påverkar prestationen negativt, det är hur man UPPLEVER sin nervositet.
  2. På tävling – vem vill jag prata med, vad ska vi prata om, vill jag vara ifred? Hur vill jag ha det? Vad passar min hund? Undvik ”hur känns det” fokusera på ”vad ska jag göra”.
  3. Överträna – träna svårare än tävlandet. Tävling ska vara enklare, kännas lätt för oss båda. Säkerhetsmarginaler!

  • Musik (spellista)
  • Kroppsspråk
  • Andning
  • Rutiner (för hund och förare)
  • Fysisk aktivitet (promenad, sträckningar)
  • Avslappning
  • Framkalla på träning (träna på känslan, hunden ska känna igen mig)
  • Mål (i träningen och på tävling)


Aktivt träna:

 att komma tillbaka efter störning

att direkt gå över i nytt moment efter belöning – strategi för transport

att andra bestämmer över moment, inropning, etc

att testa ingångar med extern

att sträcka på mig under ingången och fejka självförtroende

att framkalla nervositet på träning, så att hunden är van

att videofilma en minut innan, en minut efter, fokus på att titta på MIG – vad gör JAG?

Att TRÄNA rutiner så de SITTER

Att lägga om belöningsvanor så att de fungerar på tävling


tanke: Kanske behöver jag bli MER nervös på tävling? För att bruka mer allvar? Kanske har pendeln svängt för långt?





Söndag


Missar är OK! Vi får lov att göra fel! MEN LÄR av misstagen. Att tänka på sig själv som ens egen bästa kompis, LYFTA istället för att döma.


Reflektioner efter hemläxan (frågeformulär, affirmationer, målplanering)

Man kan känna olika i olika situationer/sporter

Agility med två lopp – en andra chans, känns inte lika allvarligt. Kontring: i lydnaden har vi 10 moment = 10 chanser!

Jag accepterar och ser till andra ekipages bästa – varför skulle inte andra tänka likadant om mig? Vad tror jag att andra tycker?

Konstruktiv tanke om sista momentet i IPO: ”Vi HAR TRÄNAT på detta! Vi är FÖRBEREDDA!” Ge hunden bästa förutsättningarna – agera med säkerhet i skicket. Att klara att släppa kontrollen och lita på sin träning.

Risk att man bryr sig så mycket om vad andra tycker att man tappar bort varför man egentligen tävlar – det är en HOBBY, det är ROLIGT.

TÄVLA som PRIVATPERSON, inte som instruktör eller för att göra reklam. Håll kvar hobbytanken, glädjen, ha tävlingen prestationsfri!

Tanken ”jag ska minsann visa…” – är den konstruktiv? Vem ska jag visa? Varför då?  Jag kan inte styra över vad andra tycker. För VEMS skull tävlar jag?

Vems åsikt är viktig? Min HUNDS åsikt. MIN åsikt.


Måste man ha mål? Är det alltid konstruktivt med mål? Alla har någon sorts mål, medvetet eller omedvetet. Formulera målen på ett sätt som pass MIG. BRA mål sätter ALDRIG dålig press, utan skapar MOTIVATION och bra känslor. Mål ska skapa frihet, inspiration, vilja, driv!

Långsiktigt mål = ledstjärna, vision.

Hur viktigt är mitt mål? Vad är jag beredd att satsa? ÄR jag beredd att satsa?


Mental träning: ersätta gamla ”sanningar” med nya. Det som är ”sant” idag måste inte vara sant imorgon! Ex: jag är dålig på att passa tider. Men - jag behöver inte vara det i framtiden!


Uppgift: Tänk inte på ljusblå elefanter…Formulera POSITIVT utan ordet INTE.

Ord har betydelse, formuleringar har betydelse. Var väljer jag att ha fokus?

Välj att tänka FRAMÅT, hur det SKA BLI! Är jag ett resultat av det förflutna, eller en orsak till framtiden? Bli mitt livs ARKITEKT inte ARKEOLOG!

Slogantävlingar – vad är egentligen vitsen? Superbra reklam…

Uppgift: At berätta om saker jag är BRA på under en minut (inga problem).


Mentala verktyg

Fokus på en sak (hur jag går, handsignaler, sträcka på sig, le)

Ögonkontroll

Kroppsspråk

Andning

Eget ”prat” – instruktion till mig själv

Nolla – att nollställa sig själv från störande tankar (ska somna på kvällen) hjälpbild: att tänka sig en full dataskärm och tryck på delete, whiteboard som suddas, träa – lägga ifrån sig en störande tanke, hänga upp tanken i ett träd, tankestopp – stoppskylt, tänk tvärtom-tanke.


Uppgift: kvalitet i träning

Träna på vad? Mål? Hur gör jag om…? Hur ska jag själv tänka/vara?

Ingång, uppställning – baklänges marsch– belöningsritual, belöning – förflyttning, uppställning – RUNT – belöningsritual, belöning – förflyttning – uppställning – slutbelöning.

Mål: Lita på hunden, sträck på kroppen, byt mellan ”belöningsapa” och ”tävlingsapa”. Fokus på transporten mellan belöning – moment.

Om han tappar:  Gå vidare – vänta på kontakt, belöna kontakten.

Min fokus: sträckt, vänta ut

Utvärdering: Bra ingång! Gjorde lite ”trix” precis innan, fungerade bra. Bra belöningar – kom ihåg ritual innan. Helt OK övergångar träna mer följa-övningar! Kom ihåg att sträcka på mig BRA! Startskall och förvirring i ”runt” träna med samma runt-föremål, vakta på startskallen. Underbar attityd på Valle, avslutade med ett kanon-fritt följ! Bättre detaljplanering innan, en sak i taget, FÖLJ planeringen. Bäst: HÄRLIG KÄNSLA!!!

Feedback: Le tidigare. Le mera. Bra ingång, bra fokus i momenten, men TAPPAR mitt engagemang efter belöning = tappar hunden. Lägg om rutin! Håll min blick borta från hans blick. Ännu mer fokus på min hållning och attityd! JAG var som bäst efter runt-som misslyckades-och avslutade med ett BRA ff. samband…? Kom ihåg att ta hunden UR fotposition om jag pratar med människor.


Om det ska ske en förändring måste man SLUTA med något, och BÖRJA med något!


Uppgift: bilder

Skapa nya bilder – visualisera (ex när en bok blir film)

Använda för att hitta känslor – glädje, koncentration, driv, etc

För att förbereda sig – memorera banan och visualisera den för att lära sig den bättre

Mardröm – skapade bilder som ger en känsla (av obehag). Starkt!

  1. Olika sinnen inblandade ger mer påverkan. Blunda – genomgång alla sinnen.
  2. Blunda – visualisera planen tom – med tävling på plats
  3. Vi kan förändra negativa bilder. När vi är spända kommer negativa saker lättare, men vi kan redigera om bilden! Fokusera på en bild av något negativtm gör den mindre, längre bort, mörk, svartvit, grumlig, och till slut utplånad.

Rutiner

  1. Före – mellan – efter. Hur långt före? Träningen månaden innan? Rutiner kvällen innan? 30 sek innan? Rutiner mellan momenten? Rutinen efter prestationen?
  2. Alltid fungera! Se till att rutinerna är ENKLA, tidsmässigt och att jag kommer ihåg det.
  3. Trygghet och koncentration för FÖRARE och HUND – likadant i träning/tävling. Koncentrationsförmågan ökar med bra rutiner!
  4. Omedvetet – jag har mina vanor omedvetet. Är de bra? Är de optimala? Bli medveten, förändra!
  5. Rätt aktivitetsnivå – hjälp hunden till rätt nivå för varje moment. Plocka ur vardagen sådant som redan finns!
  6. Ge hunden rätt ”tanke” – en tanke som påminner om det svåraste i momentet. Stanna – springa – gripa – hålla - vända – lämna? Springa, stå, ligg, ingång?
  7. Riktning – få hunden att tänka i rätt riktning. Utåt, kontakt, uppåt? Ta upp en linje redan när vi ställer upp. Låt hunden rikta blicken. Själv se i rätt riktning.
  8. Moment som börjar lika – hjälp hunden att skilja redan i rutinen innan. Ställande/läggande, inkallning/fjärr.

Uppgift:

Ingångsrutin – hur får jag en fokuserad hund från starten fria följet? Testa olika varianter. Testade bara med och utan ögonkontakt, med ger bäst ingång (så klart). MEN vad ger bäst fritt följ?

Uppställning, start. Lite trix innan ingång = fokuserad hund! Använda mellan?

Hitta rutin fjärren! Ett steg bakåt innan uppställning?


Rutiner = ett sätt att i tanken befinna sig här och nu, nästa moment.


Bildövning/praktisk övning:

Visualisera två övningar (ingång, inkallning, läggande)

Utför utan hund

Utför med hund

Utvärdering: fungerade klockrent! Jag höll mitt fokus, Valle svarade. Mitt uppgiftsmål var att hålla mina rutiner och småtrix, lyckades, OCH Valle hängde på! Tanke: sistya passet på dagen – var han i rätt aktivitets/koncentrationsnivå (dvs MYCKET ”tröttare” än jag brukar vilja ha honom)? Testade extern, fungerade jättebra. Bra avslutningsrutin?


Tävlingsattityd

  1. Påverka? Lägg tanken på det vi kan påverka och kontrollera!

Vika tankar vill jag ha i huvudet? Vilka tankar HJÄLPER mig?

  1. Möjligheter och utmaningar. ”Jag kan inte fråga om terrängen passar mig, utan istället fråga hur jag kan anpassa mig till terrängen.”

Gör det ”omöjliga”. Ordet omöjligt kan man omöjligt använda om framtiden.

Det finns inga misslyckanden, bara resultat. Testa tills det går! Skröna om Thomas Edison.

  1. Ta planen i besittning! Äg planen! MIN tävling, MIN plan, MINA ”medhjälpare”, JAG har betalt.
  2. Ta ansvar, både för dåliga och BRA prestationer!

”Man blir inte längre själv för att man hugger av någon annan huvudet.”

  1. Hundens upplevelse. Tävla med tanke på nästa tävling!

Det är bara dåren som gör samma sak om och om igen och förväntar sig ett annat resultat!




 



 
 
Ingen bild

gunnel

4 november 2012 19:13

Åsa du är så fruktansvärt ambitiös :-) Tack för att du delar med dig i både med och motgång. Roligt att läsa din blog

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 23 september 2018 08:02

Nu har vi bott här i sex veckor. Det känns fortfarande som semester...   Saker och ting har börjat hitta sina platser. Lite i taget märker vi vilka områden som fungerar, och vilka som behöver omorganiseras. Det känns skönt att faktiskt kunna kons...

Av Åsa - 13 september 2018 08:49


Visste du att titlar inom hundvärlden inte är skyddade?    Det innebär att vem som helst kan kalla sig "hundtränare", "hundinstruktör" och till och med "hundpsykolog".  Det innebär att det är en djungel för hundägare att sålla bland hemsidor oc...

Av Åsa - 20 augusti 2018 19:57

Nu är snart ett antal månaders jobb över - imorgon lämnar vi över nycklarna till vårt gamla hus och bor fullt ut i Friheten. Det är det vi kallar vårt nya hus - Friheten. Jag bestämde redan vid nyår att detta året skulle ha tema Frihet, eftersom ja...

Av Åsa - 2 augusti 2018 07:24


Då vaknar hon till liv, kelpan.   Hon må ursprungligen vara från australien, men värmen är inget för henne. Hon fäller ur sin underull i stora tussar, ligger med magen mot golvet i hallen (svalaste rummet), eller hittar fläcken på golvet där ac:n...

Av Åsa - 25 juli 2018 07:24


Jag märker på mina egna hundar att de påverkas av den långvariga värmen, så här kommer en sammanställning av tips för att din fyrbening ska fortsätta vifta på svansen! Promenera främst morgon eller kväll, när solen står lägre och det blivit (pytt...

Ovido - Quiz & Flashcards