Kelpiestuds

Direktlänk till inlägg 17 februari 2013

101 tips om apportering: komma in med apporten

Av Åsa - 17 februari 2013 10:04

Det här har ju varit - och är fortfarande - den delen som vi lägger huvuddelen av vår träning på. Jag vill ha ett snabbt och direkt gripande, full fart tillbaka till mig, och en snygg ingång. Och vi är på gång! Tipsen som jag samlat på mig gällande denna delen är väldigt varierande, vissa fungerar bra på Valle, andra inte alls. Men samtliga tipsen har fungerat bra för åtminstone den som gett det till mig, så alltid värt att prova!


71. Kasta apporten. När hunden är halvvägs vänder du och springer på andra hållet. Hunden griper apporten, ser att du är på väg på nya äventyr, och får en faslig fart till dig. Drar hunden förbi dig så bara byt håll och fortsätt springa. Kräver bra kondis ;)

72. Ta inte emot apporten när hunden kommit in, utan börja belöna hunden med "full fest"-lek med apporten fortfarande i munnen. Förebygger för tidigt släppande och tugg.

73. Punktträna "ingång med apport i munnen" som en frivillig grundfärdighet.

74. Låt hunden sitta vid din sida med apporten i munnen minst 4 sekunder INNAN du börjar belöna.

75. Punktträna FARTEN genom att ge belöningssignal när hunden springer som snabbast. Låt den spotta apporten och gå direkt i en leksak eller godis.

76. Se till att belöningen rör sig i hundens färdriktning om du vill punktbelöna farten - spring baklänges, kasta boll, ha leksak i långt snöre.

77. Jobba med "lydnadsinkallningar" när hunden har apport i munnen.

78. Sätt hunden med apport i munnen, ställ dig bakom hunden, gör en inkallning (så får du med vändningen)

79. Sätt hunden, lägg apporten mellan er, gör en inkallning med apportering på vägen.

80. Stå med sidan eller ryggen mot hunden om den tvekar att komma in till dig.

81. Göm händerna bakom ryggen, stå upprätt, slappna av, le.

82. Låt hunden runda föremål med apport i munnen.

83. Beröm hunden och peppa den hela vägen in.

84. Tänk på din timing! Undvik fällan att försöka "rädda" en dålig återgång genom att hjälpa hunden när den redan saktat av! En hjälp ska komma DIREKT eller inte alls - en hjälp är oftast en förstärkare (tex att vi visar leksaken eller peppar med rösten), kommer den när hunden gör "fel" så är det just "felet" vi förstärker och får mer av.

85. Kasta låååångt. Långa avstånd främjar fart.

86. Kasta kort. Korta avstånd ger mindre tid att bli distraherad.

87. Fokusera på att få in HUNDEN, strunta i om den har apporten med sig.

88. Utnyttja en medhjälpare, gör en motivationsinkallning (medhjälpare håller och hetsar hunden, du peppar och springer ifrån hunden) med apport i munnen.

89. Gör budföring med apport i munnen.

90. Låt den agilityglada hunden hoppa över ett hinder/springa genom en tunnel i återgången.

91. Låt en medhjälpare "smyga" efter en hund som gärna vill stanna och gnaga på apporten på vägen in. Balans mellan liiiite konkurrens från medhjälparen och stor trygghet och glädje hos matte! Använd med försiktighet.

92. Baklängeskedja för ökad intensitet sista biten.

93. Träna i ett begränsat och tråkigt utrymme (utan tex buskar att gnaga på sitt "byte" under).

94. Belöna med externbelöning - fart bygger fart.

95. Låt hunden "ha" en apport att massakrera och undersöka i lugn och ro, skilt från all träning, för att "avmystifiera" den.

96. Bestäm dig för dina kriterier. Håll på dem. Öka svårigheten efter "åtta av tio korrekt"-regeln.

97. Lär in en felsignal att använda vid tugg. Se till att den lyckas efter felsignalen (annars blir ofta en felsignal något som får hunden att tappa motivation och fart). Tanken hos hunden ska vara "Nu j***lar ska jag fixa det!".

98. Retas med hunden med belöningen om den inte når ditt kriterie - se till att den är i rätt "tankeläge" inför nästa repetition!

99. Lär hunden avlämningar med framtassarna på ditt bröst (kräver att du står stadigt).

100. Ta emot hunden halvliggandes på rygg, låt den komma nära ditt ansikte (varning för blåtiror, brutna näsor, utslagna tänder, passar bättre för en försiktig hund)

101. Soffapporterng regerar! Se film.



Det var 101 tips om apportering! Antingen har du hittat något nytt, eller så har du inte. Har du fler tips så dela gärna med dig i kommentarsfältet! Och har jag glömt något tips som jag fått av någon betyder det inte att jag inte gillade tipset - bara att mitt minne är dåligt :)


Ett par till apporteringspass med skiftande resultat - men även om inte hunden svarar som man önskar så får man med sig information! I somras för Maria Brandel:


Så här såg det ut för tre månader sedan (med tygben, inte apport):


Och jag kan NÖJT konstatera att vi faktiskt kommit ytterligare en BRA BIT längre idag! I efterhand känns det bra att titta på träningsfilmer där det gått dåligt :) Och Valle är ett levande bevis på att med envishet och uppfinningsrikedom så går det. "It´s only behaviour, and behaviour can be altered!"


Vil också tipsa om Elsa Blomsters och Lena Gunnarssons utmärkta bok "Apportering till vardag och fest" med hemsida!


Nu blev jag inspirerad att gå ut och träna apportering!

 
 
Ewa

Ewa

24 augusti 2016 16:09

Hej!
Vilka superbra tips! Jag måste få min "fulapportör" att bättra på återgången till mig vid apporteringen, här har jag fått massor av bra tips att testa. Tack! :)

http://www.lewaiskogen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 23 september 2018 08:02

Nu har vi bott här i sex veckor. Det känns fortfarande som semester...   Saker och ting har börjat hitta sina platser. Lite i taget märker vi vilka områden som fungerar, och vilka som behöver omorganiseras. Det känns skönt att faktiskt kunna kons...

Av Åsa - 13 september 2018 08:49


Visste du att titlar inom hundvärlden inte är skyddade?    Det innebär att vem som helst kan kalla sig "hundtränare", "hundinstruktör" och till och med "hundpsykolog".  Det innebär att det är en djungel för hundägare att sålla bland hemsidor oc...

Av Åsa - 20 augusti 2018 19:57

Nu är snart ett antal månaders jobb över - imorgon lämnar vi över nycklarna till vårt gamla hus och bor fullt ut i Friheten. Det är det vi kallar vårt nya hus - Friheten. Jag bestämde redan vid nyår att detta året skulle ha tema Frihet, eftersom ja...

Av Åsa - 2 augusti 2018 07:24


Då vaknar hon till liv, kelpan.   Hon må ursprungligen vara från australien, men värmen är inget för henne. Hon fäller ur sin underull i stora tussar, ligger med magen mot golvet i hallen (svalaste rummet), eller hittar fläcken på golvet där ac:n...

Av Åsa - 25 juli 2018 07:24


Jag märker på mina egna hundar att de påverkas av den långvariga värmen, så här kommer en sammanställning av tips för att din fyrbening ska fortsätta vifta på svansen! Promenera främst morgon eller kväll, när solen står lägre och det blivit (pytt...

Ovido - Quiz & Flashcards