Kelpiestuds

Alla inlägg under februari 2013

Av Åsa - 27 februari 2013 20:03

Jag känner mig nöjd medValles insats. Hur gick det för min utmanare? Kommentera med länk till film, tack! ;)



Av Åsa - 22 februari 2013 09:56

För att spinna vidare på saker som jag egentligen inte har koll på...


Jag har blivit utmanad - på onsdag är det upp till bevis i specialsöket! Då ska Valle testas på sitt första rumssök efter te, det hela ska filmas, och utmanaren (Bea och labbetösen Elvan) gör detsamma. Hur man tar sig från "välja rätt burk" till "hitta tepåsen gömd i rummet" har jag ingen aning om. Det ger sig säkert :)


En liten film på hur det såg ut igårkväll, med te i två burkar och rökelse i resten:


Inte så imponerande...Så fort jag råkar klicka Valle för en markering så får jag markeringar på alla, så strategin just nu är att klicka innan markering, bara för rätt burk.

Mårran har under fyra sessioner inte fattat någonting. Hon har petat på burkarna, krafsat på dem, väld dem, testat diverse kreativa saker - men INTE nosat på dem. Funderade igår över hur jag fick igång nosandet i SIAB-spåret med Valle, svaret var att jag la godis i spåret. Så nu gjorde jag samma sak - la minibitar av godis på rätt burkar, bara för att få igång nosen. Så långt så bra! Nosen är "på", och vi kan experimentera vidare!


Av Åsa - 20 februari 2013 18:59

Jag har sagt det förr: jag bara ÄLSKAR frivilliga grundfärdigheter! Det ger verkligen en grund till i stort sett alla moment. I kombination med en hund som är hyfsat signalklok och är van att baklängeskedjas (samt känner igen momentet från både ställande och läggande) blev det så här bra att träna in sättande under gång på 45 minuter (något komprimerat!) :)


Jag längtar tills vi får tävla Lk3, det är så många mer roliga moment än i Lk2! Uppflytt till trean = piece of kaka. Hybrisvarning idag...;)

Av Åsa - 20 februari 2013 09:15

Projekt Freestyle är nu fångat på film :)

Mycket kvar att jobba med, men jag gillar grundiden med programmet! Och som vanligt när man kedjar saker syns det var jag fuskar i träningen (hostbaklängesmarschsomskavasåenkelthost)...


Konstaterar nöjt att backandet fanns kvar trots min obetänkta träning häromdagen :)

Av Åsa - 18 februari 2013 18:55

Jepp, vi ger oss återigen in på hal is och hoppas att vi inte glattar på rumpan...alltför hårt (att glatta litegrann är en del av det roliga). Under avdelningen "Saker som vi pysslar med som vi egentligen inte kan":


* Specialsök. Vi har sex parmesanströare (ser ut som enorma saltströare), sätter i små snapsglas med olika ämnen, och Valle ska markera te. Vi började med te i en och resten tomma. En massa markeringar på alla (Valle gillar nosfrys), men det släppte och han började tänka! Häromdagen hade vi kaffe som förledningsämne (alltså det ämnet han INTE ska markera), inga problem. Idag blev det svårare: rökelse i två, kaffe i två, och ett tulpanblad i en. Och så teet, så klart.

Enligt mina eftersökningar som består av två timmars föreläsning, 20 minuters praktiskt testande, samt boken "spårhunden och lukterna", så ska man i början välja förledningsämnen som helst inte har någon betydelse för hunden utan bara luktar lite annorlunda. Hur skulle jag kunna veta att tulpanblad uppenbarligen är en favvodoft för Valle? Efter några vändor markerade han rökelsen också. Hmmm...blir till att fundera på den...Kurs blir det i början på maj, så får någon som kan rätta till det jag hunnit ställa till med.


* Freestyle. Vi har nu satt ihop en liten rutin till Grease (tack Randi!), första versen och refrängen (ca 60 sekunder), och börjat träna. Kan konstatera att det uppenbarligen är JÄTTEROLIGT att göra "tittut" mellan mina ben typ jämt, jag har absolut ingen koordinationsförmåga, och jag har lyckats (temporärt hoppas jag!) släcka ut ett utmärkt backande genom att gå för fort fram. Grattis! Fast på plussidan: Valle är mycket mer uthållig än jag trodde, baklängeskedjning är en lifesaver, och vi har en fungerande plan för att få ett översnyggt slalom mellan mina ben. Och en tävling i Danmark inplanerad 1/6.


* Vi har anmält till två tävlingar i Lk2. Debuten blir på Malmö Int, och sedan Burlöv veckan efter. Malmö Int! Hur tänkte jag? Testade apporteringen igår (ville få lite på film) och det var KATASTROF igen! Planen är att visa ett hyfsat fritt följ, ett supersnyggt läggande, inkallning och ruta, överleva apporteringen, briljera med hoppet, och få fjärren godkänd. Platsen ligger han på, så är det bara. Vi har några backuptävlingar planerade i maj också, ifall att det nu skulle behövas fler än två starter att bli uppflyttade (eh...mycket troligt!).


Alltså...skulle vi bara göra sådant som vi kan hade inte livet varit så kul...Jag tar på mig hjälm och knäskydd och ger mig ut på isen. No fear!

 

Av Åsa - 17 februari 2013 10:04

Det här har ju varit - och är fortfarande - den delen som vi lägger huvuddelen av vår träning på. Jag vill ha ett snabbt och direkt gripande, full fart tillbaka till mig, och en snygg ingång. Och vi är på gång! Tipsen som jag samlat på mig gällande denna delen är väldigt varierande, vissa fungerar bra på Valle, andra inte alls. Men samtliga tipsen har fungerat bra för åtminstone den som gett det till mig, så alltid värt att prova!


71. Kasta apporten. När hunden är halvvägs vänder du och springer på andra hållet. Hunden griper apporten, ser att du är på väg på nya äventyr, och får en faslig fart till dig. Drar hunden förbi dig så bara byt håll och fortsätt springa. Kräver bra kondis ;)

72. Ta inte emot apporten när hunden kommit in, utan börja belöna hunden med "full fest"-lek med apporten fortfarande i munnen. Förebygger för tidigt släppande och tugg.

73. Punktträna "ingång med apport i munnen" som en frivillig grundfärdighet.

74. Låt hunden sitta vid din sida med apporten i munnen minst 4 sekunder INNAN du börjar belöna.

75. Punktträna FARTEN genom att ge belöningssignal när hunden springer som snabbast. Låt den spotta apporten och gå direkt i en leksak eller godis.

76. Se till att belöningen rör sig i hundens färdriktning om du vill punktbelöna farten - spring baklänges, kasta boll, ha leksak i långt snöre.

77. Jobba med "lydnadsinkallningar" när hunden har apport i munnen.

78. Sätt hunden med apport i munnen, ställ dig bakom hunden, gör en inkallning (så får du med vändningen)

79. Sätt hunden, lägg apporten mellan er, gör en inkallning med apportering på vägen.

80. Stå med sidan eller ryggen mot hunden om den tvekar att komma in till dig.

81. Göm händerna bakom ryggen, stå upprätt, slappna av, le.

82. Låt hunden runda föremål med apport i munnen.

83. Beröm hunden och peppa den hela vägen in.

84. Tänk på din timing! Undvik fällan att försöka "rädda" en dålig återgång genom att hjälpa hunden när den redan saktat av! En hjälp ska komma DIREKT eller inte alls - en hjälp är oftast en förstärkare (tex att vi visar leksaken eller peppar med rösten), kommer den när hunden gör "fel" så är det just "felet" vi förstärker och får mer av.

85. Kasta låååångt. Långa avstånd främjar fart.

86. Kasta kort. Korta avstånd ger mindre tid att bli distraherad.

87. Fokusera på att få in HUNDEN, strunta i om den har apporten med sig.

88. Utnyttja en medhjälpare, gör en motivationsinkallning (medhjälpare håller och hetsar hunden, du peppar och springer ifrån hunden) med apport i munnen.

89. Gör budföring med apport i munnen.

90. Låt den agilityglada hunden hoppa över ett hinder/springa genom en tunnel i återgången.

91. Låt en medhjälpare "smyga" efter en hund som gärna vill stanna och gnaga på apporten på vägen in. Balans mellan liiiite konkurrens från medhjälparen och stor trygghet och glädje hos matte! Använd med försiktighet.

92. Baklängeskedja för ökad intensitet sista biten.

93. Träna i ett begränsat och tråkigt utrymme (utan tex buskar att gnaga på sitt "byte" under).

94. Belöna med externbelöning - fart bygger fart.

95. Låt hunden "ha" en apport att massakrera och undersöka i lugn och ro, skilt från all träning, för att "avmystifiera" den.

96. Bestäm dig för dina kriterier. Håll på dem. Öka svårigheten efter "åtta av tio korrekt"-regeln.

97. Lär in en felsignal att använda vid tugg. Se till att den lyckas efter felsignalen (annars blir ofta en felsignal något som får hunden att tappa motivation och fart). Tanken hos hunden ska vara "Nu j***lar ska jag fixa det!".

98. Retas med hunden med belöningen om den inte når ditt kriterie - se till att den är i rätt "tankeläge" inför nästa repetition!

99. Lär hunden avlämningar med framtassarna på ditt bröst (kräver att du står stadigt).

100. Ta emot hunden halvliggandes på rygg, låt den komma nära ditt ansikte (varning för blåtiror, brutna näsor, utslagna tänder, passar bättre för en försiktig hund)

101. Soffapporterng regerar! Se film.



Det var 101 tips om apportering! Antingen har du hittat något nytt, eller så har du inte. Har du fler tips så dela gärna med dig i kommentarsfältet! Och har jag glömt något tips som jag fått av någon betyder det inte att jag inte gillade tipset - bara att mitt minne är dåligt :)


Ett par till apporteringspass med skiftande resultat - men även om inte hunden svarar som man önskar så får man med sig information! I somras för Maria Brandel:


Så här såg det ut för tre månader sedan (med tygben, inte apport):


Och jag kan NÖJT konstatera att vi faktiskt kommit ytterligare en BRA BIT längre idag! I efterhand känns det bra att titta på träningsfilmer där det gått dåligt :) Och Valle är ett levande bevis på att med envishet och uppfinningsrikedom så går det. "It´s only behaviour, and behaviour can be altered!"


Vil också tipsa om Elsa Blomsters och Lena Gunnarssons utmärkta bok "Apportering till vardag och fest" med hemsida!


Nu blev jag inspirerad att gå ut och träna apportering!

Av Åsa - 8 februari 2013 11:01

Att kunna lämna av i handen hänger naturligtvis ihop med ett bra gripande och ett väl befäst "hålla kvar". Jag föredrar att öva det på nära håll innan jag blandar in att springa några sträckor mot mig med apporten, för att hunden verkligen ska veta hur "avslutet" ser ut - baklängeskedjor rockar! :) Och vi avslutade förra inlägget på nr 60, så nu fortsätter vi:


61. Börja träningen i ett litet utrymme med minimalt med störningar. Toaletten fungerar bra.

62. Snåla inte med belöningarna om du har en hund som vill "äga"!

63. Träna in en säker "nos-mot-hand"-target. Låt sedan hunden gör targeten med föremål i munnen. Belöna targeten de första gångerna, förr eller senare brukar hunden hålla kvar föremålet hela vägen och du kan höja kriterierna.

64. Flytta på din hand så att hunden aktivt behöver "leta upp" den för att trycka föremålet i den.

65. Slappna av. Le. Ha tålamod.

66. Lägg in ett kort "hålla kvar" i varje avlämning (omvänt lockande eller dra i apporten och kolla greppet)

67. Låt hunden vänta med apporten i munnen innan du tar emot den

68. Lär hunden lämna av nära ditt ansikte (sitt på knä)

69. Lek kamplek. Släpp föremålet till hunden. Sättet att få igång leken igen är att trycka leksaken i din hand.

70. Använd två (eller fler) föremål (tex bollar). Släpp den ena på marken. Sättet att få dig att släppa den andra (så att hunden kan jaga efter) är att lämna i din hand. Växla mellan de olika bollarna.


Upptäckte att jag inte har någon film på detta...får bli dagens projekt att fixa! Snor en artikel av Siv istället. Enjoy!



Av Åsa - 4 februari 2013 08:49

En svår bit för många hundar är att kunna gripa och fortsätta hålla tills vi ger belöningssignal eller loss-signal. Jag vill att min hund håller avslappnat, med ett fast grepp (föremålet ska inte "skramla", och stilla (inget tugg).


Vi hade kommit till 30 gripa-tips, så vi startar med nummer

31. Backa sakta från hunden med apporten, låt den gripa, istället för att direkt klicka så låt hunden "dra emot". Klicka för att hunden lägger vikt bakåt och "segdrar". Utveckla till att göra samma sak först stillastående och sedan när hunden sitter.

32. Ping-ponga tiden som hunden håller: 1 - 3 - 2 - 4 - 3 - 5 sekunder.

33. Håll kvar i apporten och låt hunden själv bära vikten.

34. Håll kvar i apporten, växla mellan att hunden bär vikten och du drar lätt i den. Tajma klicket när hunden verkligen väljer att hålla emot.

35. Håll i apporten tillsammans, säg "braaa". Klicka för att hunden håller kvar.

36. Håll i apporten tillsammans, klappa hunden med din andra hand.

37. Släpp apporten, håll kvar handen vid apporten.

38. "Säkra" alltid greppet genom att ta tag i apporten innan hunden får släpp-signal. Att du tar tag i apporten blir då betingat, precis som din belöningssignal, och verkar som ett "litet klick".

39. Fånga inte apporten om hunden släpper för tidigt.

40. Har du en ljudkänslig hund så koppla ihop ljudet av "apport som ramlar i golvet" med belöning, för att undvika att hunden blir rädd. Ja, det gör att det blir lite belönat att släppa i förtid, MEN om hunden blir rädd för ljudet är det ett betydligt större problem.

41. Släpp apporten, klappa hunden, ta tag i apporten, klick.

42. Släpp apporten, rör din hand runt hundens huvud, ta tag i apporten, klick.

43. Använd omvänt lockande - sättet att få matte att ta tag i apporten (leder till klick) är att hålla apporten trots godiset framför nosen.

44. Låt hunden hålla apporten helt utan störningar.

45. Låt hunden röra sig med apporten i munnen - följa din targethand, gå mot dig, gå vid din sida, byta position.

46. Träna speciellt på att hunden kan sätta sig med ett fast grepp, och göra en ingång.

47. När du vill att hunden ska göra något med apporten i munnen - upprepa det utan apport ett par gånger först. Gärna spontant, så gör det inget om det blir "fel".

48. Låt hunden tigga en smakbit av din middag genom att sitta och hålla apporten tills du ser hur duktig den är (ha apporten liggande bredvid matbordet)

49. Låt hunden ha apporten i munnen medans du kelar med hela hunden.

50. Utöka hur hårt du kan dra i apporten tills du mer eller mindre kan lyfta hunden i apporten.

51. "Säkra" kampleken genom att hunden ska kunna kampa trots att du lockar med en bättre leksak/godisbitar.

52. Belasta hunden i kampleken för att få ett bra grepp (schäferdunka den i sidorna, använd "hård" röst, morra åt den - och allt detta ska bli en signal för "lek mer, ta i, detta är kul!"). Använd med försiktighet!

53. När hunden kommit en bit - släng belöningen åt en annan hund/ät upp den själv om den släpper för tidigt.

54. Variera hela tiden svårighetsgraden!

55. Ge hunden belöningen i munnen medans den fortfarande har apporten i munnen - mjukosttub eller leverpastej.

56. Använd kampleken - kampa, släpp och låt hunden följa dig ett par steg, ta tag i leksaken och fortsätt kampa, släpp och låt hunden följa dig, kampa igen, osv.

57. Undvik att alltid byta till en annan leksak om du belönar med lek - använd ofta apportföremålet som kampleksak.

58. Lär in en "keep going"-signal, tex att du mjukt berömmer hunden, eller - mer tävlngsmässigt - andas på ett speciellt sätt.

59. Lär in en "felsignal" som "oj" eller liknande.

60. Om hunden släpper apporten har du på tävling nytta av att den självmant väljer att plocka upp den igen, värt att fundera över!


För ett år sedan (och jag var SÅ STOLT över att vi kommit så långt!):


Igår (det känns bra att det stadigt går framåt):


Ovido - Quiz & Flashcards