Kelpiestuds

Direktlänk till inlägg 16 mars 2013

Hitta balans

Av Åsa - 16 mars 2013 15:42

Efter ett stressbryt med sängliggande/soffliggande i veckan är det tydligt att jag behöver lära mig att faktiskt säga nej ibland - även till saker som verkar jättekul, och som det är smickrande att bli tillfrågad om. Trist. Men nödvändigt.


Men det är inte den typen av balans som far genom mitt huvud just nu, utan något mycket viktigare: att hitta balans i hundträningen!

Alltså, jag tycker att jag har blivit bättre på att släppa och låta vara istället för att träna när inte Valle är riktigt på banan. Jag tycker också att jag sakta lär mig att OK kan vara gott nock. Jag inser att han behöver sin sovtid, och att han blir VÄLDIGT trött om jag tränar intensivt några dagar. Sådan är han som individ, just nu i livet. Även om det är frustrerande när jag vill träna, träna, TRÄNA tills det FUNKAR! Vi är ju två - båda ska ha kul.

Så fredag till torsdag har vi inte tränat moment. Vi har inte kedjat. Vi har inte gjort någonting som har med tävling att göra, förutom sitt kvar och spontant fritt följ med betingning av ordet "fot" under promenaderna. Istället har vi tränat kravlösa shapinggrejor och bara haft kul:


Så igår tog jag tag i det här med att vi ska tävla igen. Någonstans känns det som att jag gör oss båda en otjänst om vi kommer dit och jag inte ens har kedjat två moment...Tävla ska vara enkelt och kul, inte det svåraste han någonsin gjort!

Och insikten faller helt plötsligt som ett ton tegelstenar: vi kedjar aldrig! Vi kedjar ALDRIG! Jag säger om och om igen att vi ska göra det, vi borde göra det, vi måste göra det...och sedan blir det detaljer och i bästa fall moment. Igen. Varför är det så svårt? I rallylydnaden kedjar jag ju i varenda pass, så fort en skylt är klar läggs den in i en kort bana. I lydnaden? Icke!

Jag måste fundera genom detta i några dagar. Vad är det som hindrar mig? Vilken inre bandspelare behöver jag byta band i? (Ni vet, de där som spelar upp röster inuti huvudet: "Du duger inte! Ni har inte tränat tllräckligt! Du borde inte tävla alls, någonsin!" Det är de banden som jag försöker identifiera och byta ut, ett efter ett.) Nåja...det sägs ju att insikt är första steget mot förändring.


Niina ekar i mitt huvud: Fram till i förrgår har jag varit dålig på att kedja. Från och med igår ska jag bli BRA på att kedja! Balans i min hundträning mellan detaljer och helhet.


Och om jag vill bli bra på något måste jag acceptera att jag suger på det i början. Se där - en del av sanningen...jag är dålig på att kedja = Valle är dålig på att kedja = resultaten blir inte som jag vill = jag undviker det. Lösning? Byt målsättning!


Målsättningar för nästa vecka:

1. Peppa mig själv och hitta bra band att spela i huvudet inför tävlingen. Förbaskade tävlingsnerver! Fast det känns faktiskt bra också, någonstans. Nervositeten är min vän - den får mig att skärpa till mig. Har redan börjat...;)

2. Träna uppsitt i fjärren med maxbelöning vid sex tillfällen. Träna hela fjärren vid två.

3. Kedja ihop tre moment på tisdag, tre moment på torsdag, och tre moment på lördag, under mitt vanliga träningspass.

4. Se över min spellista (jag har en pepplista att lyssna till på tävlingsdagen). Idag såg jag videon till Fireworks, och en hyfsad låt blev helt plötsligt jättebra. Så ska jag känna mig! Den känslan ska jag ge Valle!


 
 
Britta

Britta

17 mars 2013 21:37

Visst behövs det balans i hundträning och i livet i stort!
Det är en konst att inte bara köra på med hundträning bara för att man själv vill och det är en konst att hitta vad som är lagom just nu, för det förändras ju.

Jag har själv en tendens att bli lite ivrig och bara köra på fast min hund tycker att det räcker för länge sedan. :-)
Din text gav mig en påminnelse om att jag ska coola ner lite med träningen. Jag har en terrier, de blir gamla . Jag har alltså ingen brådska och behöver inte köra på i ullstrumporna. :-) Less is more!

http://Britta

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 23 september 2018 08:02

Nu har vi bott här i sex veckor. Det känns fortfarande som semester...   Saker och ting har börjat hitta sina platser. Lite i taget märker vi vilka områden som fungerar, och vilka som behöver omorganiseras. Det känns skönt att faktiskt kunna kons...

Av Åsa - 13 september 2018 08:49


Visste du att titlar inom hundvärlden inte är skyddade?    Det innebär att vem som helst kan kalla sig "hundtränare", "hundinstruktör" och till och med "hundpsykolog".  Det innebär att det är en djungel för hundägare att sålla bland hemsidor oc...

Av Åsa - 20 augusti 2018 19:57

Nu är snart ett antal månaders jobb över - imorgon lämnar vi över nycklarna till vårt gamla hus och bor fullt ut i Friheten. Det är det vi kallar vårt nya hus - Friheten. Jag bestämde redan vid nyår att detta året skulle ha tema Frihet, eftersom ja...

Av Åsa - 2 augusti 2018 07:24


Då vaknar hon till liv, kelpan.   Hon må ursprungligen vara från australien, men värmen är inget för henne. Hon fäller ur sin underull i stora tussar, ligger med magen mot golvet i hallen (svalaste rummet), eller hittar fläcken på golvet där ac:n...

Av Åsa - 25 juli 2018 07:24


Jag märker på mina egna hundar att de påverkas av den långvariga värmen, så här kommer en sammanställning av tips för att din fyrbening ska fortsätta vifta på svansen! Promenera främst morgon eller kväll, när solen står lägre och det blivit (pytt...

Ovido - Quiz & Flashcards