Kelpiestuds

Senaste inläggen

Av Åsa - 21 oktober 2012 09:24

När det blir kallt och mörkt, då börjar mina vänner träna vittringsapportering. Och jag med! Det är helt enkelt ett perfekt moment att köra inomhus när hunden behöver aktivera hjärnan lite extra.


Efter att mina tidigare två hundar gjort slarvsylta av pinnarna (hur många kan man ta in i munnen på en och samma gång?) så har Valle knappt sett vittringspinnar tidigare. Känslan ska vara LUGN! Än så länge jobbar vi enbart med sortering = välja rätt pinne. Han har redan visat att plockepinn-känslan lurar precis under ytan, så det blir inte svårt att få fram när jag vill ha den. Han har också visat att han håller fint utan tugg, och att hans impuls är att lämna pinnen till mig - värdefull information som gör att jag känner mig trygg i att låta apporterings-delen vila än så länge.


Förkunskaper:

Frys i nostarget, först min hand, sedan post-it-lapp i min hand, sedan post-it-lapp på vägg och golv. Inte plocka, bara pressa nosen mot. Jag vill inte ha plock på fel pinne eller en hund som smakar sig fram.

Skogs-övning, jag har hållit en pinne, kastat den bland andra pinnar, och sett honom välja rätt pinne gång på gång (här har han fått plocka).


Detta är vårt fjärde pass med just pinnar, första utomhus. Jag vill att han

A. ska använda nosen, och

B. ska förstå att det är MIN pinne som ska markeras, inte vilken som helst. Övriga pinnar är ret-stickor.

Väljer han fel (sällan, men det händer) bara väntar jag och låter honom hitta rätt.

Har inte den blekaste om detta är den bästa strategin, men jag är nöjd med resultatet hittills så vi tutar och kör! Blir det tossigt får vi fixa det efterhand :)


Av Åsa - 20 oktober 2012 15:18

...just nu.

*Testar olika tempon och starter för att få engagemang i fria följet på ny plats.

*Får snabbt gå över i något helt annat, då Valle blir totalt utstörd av en hund som kommer in. Svårast scenario är när det är lugnt ett tag, och sedan EN enda hund kommer in. Nöjd med att jag lyckas bryta honom och få tillbaka honom i arbetstanke relativt snabbt.

*Repeterar hoppstå under baklänges marsch i förhoppning om att det ska smitta till ställandena i rutan.

*Runt-träning med ställande, inte ställande, belöning hos mig, eller bollbelöning ut (den sista blev han totalt överraskad av...). Förberedande träning för konskick, ställande i rutyan, och ställande i inkallning.


Det är tur jag har filmsnuttar, jag kände mig inte vidare nöjd efter träningen men efter att ha gått tillbaka till filmer för 4 månader sedan kan jag ändå konstatera att vi är på rätt väg! :)


Av Åsa - 18 oktober 2012 13:08

Alla mina hundar - och jag själv - verkar trivas bra med goda rutiner. Rutiner både för promenader, mattider, och annat som händer under dagen. Träningsrutiner i form av station, transporter, höja/sänka aktivitetsnivå, belöningsritualer, hur jag startar upp, rör fötterna i fria följet, momentrutiner. Jag vet att vissa hundar bygger upp altför höga förväntningar av tydliga rutiner, men ingen av mina har haft problem med det - tvärt om verkar de hitta en trygghet i att veta och kunna förutse vad som väntas av dem. Och JAG är trygg i att ha fasta rutiner, det är säkert en stor bidragande orsak!


Däremot får rutiner aldrig bli slentrian! Slentrian är rutiner som börjat mögla. Enligt det allvetande internet: "slentrian = mekanisk vana, gamla hjulspår, själlös rutin". Rutiner som inte tänks igenom, "bara blir", och leder till stagnation - inte till utveckling!

 

De senaste veckorna har jag och Valle fastnat lite i slentrian i en del av vår träning. Under ett par veckor har vi haft fokus på följande:


Fotgåendet (eftersom vi är med på Klickerkloks heelwork month). Mycket givande att träna, filma, se filmen, och få kommentarer från skickliga instruktörer. Ingen slentrian där inte!

Rutan. Vi har haft tre olika delar: fart, hitta rutan, och själva ställandet. Slentrianvarning - börjar fastna i "säkerhetstänk" istället för att utmana och komma vidare när det gäller fart och hitta rätt (som han faktiskt gör bra). Ställandet punkttränas i en runt-övning, som också tränar fart och att springa "platt" (utan höga skutt). Mer ställande, mer utmaningar!

Apportering. Här har vi fastnat rejält! I måndags - fantastiskt. Tisdag, onsdag, torsdag - fruktansvärt! Jag måste verkligen utvärdera mina olika övningar för att komma vidare. Inte slentrianmässigt köra SAMMA övningar i SAMMA ordning. Träningsuppehåll en vecka!

Fjärren. Har blivit någon sorts obsession - jag bara MÅSTE träna fjärren varje pass, trots att jag vet att det är ett moment som bör tränas sällan. Inte får jag någon progression heller, vi är fast i samma hjulspår. Träningsuppehåll tills vidare.

Och lite långa inkallningar. De fungerar bra, fin fart, bra ingångar (utan bodytarget!). Behöver inte tränas mer på ett tag.


Kanske inte så konstigt att träningen börjar kännas lite statisk och tråkig...Samma typ fyra saker, om och om igen, med ytterst små variationer.

 

Dags att bryta sig loss, tänka nytt, och göra nya saker! Nya projekt:

1. Miljöträning. Nya miljöer = leka, äta godis, grundfärdigheter.

2. Vittringen. Påbörjad, dags att lägga lite tid!

3. Hitta fler lek-apporterings-övningar (har ett par i bakfickan redan).

4. Grundövningar för engagemang, följa, och lämna leksak. Lekfullt, kravlöst.

5. Och jag vill sätta ihop ett freestyle-program och träna in det. Bara för att :)


Och eftersom jag känner att jag övertränar Valle (jag vill helt enkelt träna mer än han vill) behöver jag ett veckostrategi:

Måndag: Fartövningar

Tisdag: Trix/uthållighet/kedjor

Onsdag: Miljöträning, engagemang

Torsdag: Fysträning, extralång promenad, huvudet vilar

Fredag: Koncentration/diskrimination

Lördag: Tävlingsträning

Söndag: Vila

 

Så känns det som att jag brutit mig ut ur de gamla hjulspåren, och hittat en ny och roligare väg!


Avslutar med lite fotgående: det blir bättre och bättre!





Av Åsa - 5 oktober 2012 07:07

Hela oktober har jag specialprojekt forgående, med hjälp av en onlinekurs på Klickerklok. Jag filmar, lägger upp med mina funderingar, och får feedback och hemläxa. Perfekt!


Hittills denna veckan har jag jobbat med baklänges march (kriterie glad hund), funderat på övergången till framlänges marsch, tränat på jobbet med störning (för svårt!!!), tränat svängar på stället utan sitt, starter med fokus från första steget, och igår plockade jag in svängarna i själva fotgåendet.


Vi har hunnit med fem korta filmer på fyra dagar:






Jag har en hatkärlek till att se min träning på film...hatar att jag gör så mycket idiotiska grejer, men älskar att jag blir uppmärksam på vad jag gör och kan bli bättre. Jag försöker tänka TAG och fokusera på EN sak i taget (belöningsplacering, belöningsförvaring, kroppsposition, etc), och det hjälper.


Akut att ta tag i: Längden på mina steg, det ser väldigt oflytigt ut (jag går ju så här, men det ska ändras iallafall i fotgåendet!), och specialträna att han håller uppmärksamheten efter belöning. Och så ska lilla hunden komma lite närmare (för en månad sedan trängde han något grymt...Lagom, tack!)


Efter oktober kommer vi att vara kick-ass i fotgåendet...hoppas jag...;)

Av Åsa - 30 september 2012 08:31

Med kamplek struken från listan jobbar min fantasi på högvarv för att hitta andra heta belöningar.

En som hittills faktiskt har varit värd både att göra en full apportering med RIKTIG apport (förutom mitt dk "fot" hävdar jag dessutom att den var åtminstone 9-mässig) och en hel fjärrdirigering (som tränas så sällan att varje skifte måste vara träningsmässigt genomtänkt) är en rugbyboll med pip av märket Kong som externbelöning. Valle ÄLSKAR den!

       

Han vill också gärna byta den mot en köttbulle efter ett tag (han får ha den och pipa med den några minuter, det ingår i belöningen). Tur att min kamera är stöttålig, när han helt plötsligt resolut gör en touchdown i mitt ansikte... Komma tillbaka med grejer-träningen har gett resultat!

Av Åsa - 25 september 2012 08:32

De senaste åren har jag bit för bit snöat in på målsättningar. Hur man sätter dem på bästa sätt för att de ska vara HJÄLP och inte ÅNGEST, att vara "sin egen lyckas smed" på så vis att mina mål ska vara just MINA mål, att hålla målen realistiska på samma gång som man faktiskt vågar tillåta sig själv att drömma och satsa. Och ganska nyligen vikten av att kunna ÄNDRA sina mål när de inte längre fungerar ihop med resten av livet.


I lördags fick jag ytterligare en viktig pusselbit att fundera över: hur viktiga är mina mål för mig? VARFÖR är vissa mål väldigt viktiga? (Läs: varför blir jag totaldeprimerad när omständigheter jag inte råder över sätter käppar i hjulet?)

Den första frågan har att göra med prioriteringar: you can talk the talk but can you walk the walk? Det gick en dokumentar i somras om hur våra toppatleter på OS tränar, och vad de offrar för att nå absoluta toppen. Tunga dagar. Missmod. Smärta! Och en okuvlig vilja - det är VIKTIGT för dem! Så viktigt att det överskuggar allt, har högsta prioritet. Det är enkelt att säga sig ha höga mål, men är man verkligen villig att lägga ner det som krävs? Är det SÅ VIKTIGT?

Nästa fråga är egentligen mer intressant, eftersom jag inte har svaret än. VARFÖR är det viktigt? Vad ligger bakom att en idrottsprestation, en hobby, något som man gör för att det är roligt (iallafall var det så det började), blir så viktig att man bygger hela sitt liv runt jakten på bästa resultat? Jag har precis börjat spåna lite över mitt eget svar på den frågan, återkommer när jag är äldre och klokare.


Ibland när man funderar över något ser man det runt omkring sig, överallt.

En vän och tillika duktig tränare och tänkare, Jenny Wibäck, har skrivit på temat HÄR (passa på att läsa lite av I-ors blogginlägg när du ändå är på G.)

Jag kommer till R+ hundskola och pratar om just målsättningar 15/10.

Min vän Wivan lyfte frågan i lördags, under vår gemensamma dag om mental träning för hundförare.

Och sedan får jag dessutom lite tankar genom skolvärlden, där nuförtiden "personlig utveckling" ingår i läroplanen!


Och jag funderar vidare över livets stora frågor...Omformulering: jag funderar vidare över frågor som är stora i MITT liv ;)

Av Åsa - 22 september 2012 19:46

En ovanligt stressig period är över, och jag andas ut och tittar på "Sand Shark" (Nu simmar de i sanden - du är inte säker någonstans!) och kopplar bort hjärnan helt. B-filmer är bästa avkopplingen!


Valle går på smärtstillande och är pigg och glad. Lugna promenader (så lugna de kan bli), massage på kvällen, hjärngymnastik med shejping (ligga på sidan, snurra, ligga på andra sidan) signalkontroll (höger/vänster på enbart ord), och lite rallylydnad (ingångar på höger sida, fotgående höger sida...typ ALLT på höger sida) gör honom nöjd till kropp och sinne.

Jag har funderat rejält över vad jag vill och vad som känns viktigt, kombinerat med vad som är rimligt och juste mot min hund. Resultatet är att jag har strukit höstens tävlingar i rallylydnad (det känns inte OK när han inte mår 100) och lagt lydnadsträningen helt på hyllan för några månader framåt.

Istället vill jag gå tillbaka till "experimentell hundträning", dvs lägga mitt fokus på att utvecklas som hundtränare genom att experimentera lite i träningen. Ni vet, mekaniska färdigheter, kriteriesättning, hålla en ren loop, etc...


Fördel 1: INGA av målsättningarna som det tankesättet innehåller innebär att VALLE behöver prestera något. Jag tänker ENBART fokusera på MINA färdigheter. Allt kan anpassas efter hans dagsform.

Fördel 2: Jag blir en bättre tränare! Vilket naturligtvis hjälper när jag återupptar tävlingslydnaden igen. Effektivare träning = mindre träningstid krävs i "svåra" moment = sliter mindre på min hund.

Fördel 3: Jag tycker att det är roligt, stimulerande, utmanande. Trots att jag inte kan tävla.


Jag vill fokusera på shejping och tricksträning, och jag vill på allvar ta tag i ett av våra genomgående grundproblem: fokus och engagemang (vilket verkligen blir en utmaning utan kampen till hjälp!). För hjälp och inspiration har jag anmält till Klickerkloks onlinekurs i shejping, så filmer kommer!

Kurslös kan jag ju inte vara  - det är alldeles för kul att lära sig nya saker - så förutom shejpingkursen blir det också tävlingsmentalitet för Niina Svartberg, och TAGteach för Eva Bertilsson och Emelie Johnson-Vegh.


Så till våren hoppas jag ha en hel hund, bättre hundtränarfärdigheter, grunder i högerhandling, en väl engagerad och fokuserad hund, samt ett starkare psyke...Låter väl bra!


Och förresten...vill du också bli en bättre hundtränare? En bra start är föreläsningen "från belöning till belöning" med Eva och Emelie 16/11. Smit in på www.canis.se/skane och läs mer!

Av Åsa - 14 september 2012 07:29

Jag pratar mycket om målsättningar, och lever efter att nå de mål som är viktiga för mig. Att ta kontroll över vad jag vill, och aktivt jobba för att få det. Ibland går det fort, ibland går det saaaaakta, och ibland måste målen göras om helt och hållet - så fort ett mål upphör att vara en hjälp och en inspiration så vet jag att jag måste tänka i en annan riktning. Mitt absolut övergripande mål är alltid att leva mitt liv så att jag är så lycklig som möjligt, och det försöker jag verkligen att hålla i huvudet.


Ett mål som jag har haft väldigt tydligt formulerat i nästan två år är att tävla lydnad på elitnivå. Jag valde hund med den tanken, jag har den med mig när jag prioriterar olika saker i mitt liv (min hundträning har tagit stor plats), och det har verkligen känts som ett ROLIGT mål! Ett UPPNÅELIGT mål! Ja, trots ett antal humörsdippar på vägen, så har jag sällan tvivlat på att jag och Valle ska ta oss hela vägen fram.


Det känns extra tråkigt att just detta är ett mål som behöver ändras, på grund av omständigheter som jag inte råder över. Valle har ont. Senaste två veckorna har han haft mer ont, och besök hos fysioterapeuten igår visade tydligt att just nu är det dags för hans kropp att ta det lugnt ett tag. Ingen kamplek - jag har misstänkt att den gör ont sedan sista Maria-träffen och nu är det konstaterat att ena hasen smärtar. Inga explosiva rörelser förren inflammationen i höfterna ger med sig. Smärtstillande. Värme.


Det finns gott hopp om att han blir bättre, och ett "vanligt hundliv" bör inte vara några problem. I ett vanligt hundliv ingår en massa kul grejer som viltspår (måste motbevisa att kelpisar inte viltspårar), freestyle, och så klart rallylydnad - där finns ju också ett SM att sikta på.


Jag kämpar hårt för att övertyga mig själv om att följande är sant:


* Han kommer att stabiliseras och vara smärtfri

* Rallylydnad är lika roligt som tävlingslydnad

* Allt hopp är inte borta - jag kan hitta nya vägar, jag kan anpassa mig


Just nu går det inget vidare...fråga mig igen om en vecka.


Ovido - Quiz & Flashcards